Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съгласие за кризисна коалиция в Гърция и оставка на Папандреу

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Гръцкият министър-председател Георгиеос Папандреу и лидерът на консервативната опозиция Андонис Самарас се споразумяха за ново коалиционно правителство, което да одобри спасителния финансов план преди организирането на нови избори, съобщиха от кабинета на президента късно в неделя.

Папандреу няма да ръководи новото правителство, новият премиер ще бъде обявен в понеделник, се казва в съобщението. През деня стана ясно, че Европейският съюз е дал 24 часа на Гърция, за да излезе с решение за кризисна коалиция на националното единство, която да одобри договорената сделка с еврозоната за 130 милиарда евро.

Лидерите на двете основни гръцки партии постигнаха споразумение след среща при президента Каролас Папуляс, но то остава непълно, тъй като тепърва трябва да се разберат кой ще е новият премиер, който ще ръководи Гърция в условията на тежка икономическа, политическа и социална криза, предаде Ройтерс.

В съобщението от кабинета на президента, разпространено малко преди полунощ, се казва, че Папандреу и Самарас ще продължат обсъжането на този въпрос в понеделник.

В съобщението освен това не се споменава колко дълго ще управлява преходното правителство преди да бъдат проведени предсрочни изброи.

Папандреу и Самарас бързат да постигнат споразумение преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник, за да покажат, че Гърция е сериозна в намерението си да направи необходимите стъпки, за да избегне банкрута.

Политически анализатори привестват споразумението, дошло в отговор на предупрежденията от ЕС, че Гърция може да остане извън еврозоната. Този позитивен ход бе наложен от обществото и необходимостта страната да остане в еврозоната, коментира социологът Костас Панагополус.

ЕС даде ясно да се разбере, че иска правителство на националното единство в Гърция, което да осигури консенсусна подкрепа за реформите и да върне доверието, след като в началото на седмицата Папандреу първо обяви, че ще прави референдум за финансовия спасителен пакет, но се после се отказа, след изключително негативната външна реакция.

Всичко трябва да бъде направено днес, иначе утре ще е ад, коментира в неделя депутат от управляващата партия ПАСОК по повод предстоящата среща на министрите от еврозоната.

По-рано еврокомисарят по валутно-финансовите въпроси Оли Рен заяви, че на срещата в понеделник ще настояват да чуят от гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос какъв е планът за правителство на националното единство. По думите на Оли Рен съставянето на такова правителство е единственият убедителен начин, за да може Гърция да възвърне доверието към себе си.

Важно е всички основни политически сили в Гърция да поемат ангажименти по финансовата помощ. Трябва да имаме готовност за всички сценарии, дори за излизане на Гърция от еврозоната, предупреди Оли Рен.

Новата коалиция ще има три непосредствени задачи: да получи одобрение в парламента за спасителния финансов план, договорен с ЕС и МВФ; да приключи суаповата операция по облигациите; да прокара бюджета за 2012 г., в който са залегнали сериозни икономии.

Възможно е новото правителство да управлява само няколко месеца – твърде кратко време, за да бъдат реализирани реформите, за които настояват ЕС и МВФ и които биха направили гръцката икономика по-ефективна и конкурентна.

Преди тристранната среща при президента, гръцкото прравителство проведе извънредно заседание, на което Папандреу е дал да се разбере, че ще подаде оставка веднага, след като коалиционното правителство бъде формирано.

Високопоставен депутат от ПАСОК каза, че в новия кабинет трябва да влязат политици и технократи. "Папандреу иска днес да сложи край на блокажа. Той може да подаде оставка още днес", коментира правителствен източник по-рано в понеделник.

Междувременно Андонис Самарас, председател на основната опозиционна партия Нова демокрация, призова за незабавна оставка на министър-председателя и даде знак, че е готов за разговори с управляващите социалисти за формиране на коалиционно правителство. Преди това позицията му беше, няма да участва в правителство на консенсуса и ще продължи да настоява за предсрочни избори.

"Фактът, че Папандреу не отстъпва, блокира всяко възможно решение", коментира той.

Очите на цяла Европа са насочени към Гърция, тъй като допълнителната финансова дестабилизацията на страната и евентуалният й банкрут биха довели до кошмарни последици за еврозоната, за Европа и глобалната икономика.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional