Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът: Изпълняваме ангажиментите си към обществото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Капитал"

През следващите 2 години, които ви остават, държавата ще направи ли опит да подкрепя белия бизнес? Защото не е възможна равнопоставеност на бизнеса и нормална конкуренция, когато държавата взема страна.
- Ние го правим и сега. Ето, няколко месеца "Лукойл" работи без лиценз (1), докато не си постави всички измервателни уреди, за да е гарантирана прозрачността... изпълнихме нашия ангажимент към обществото.

Още ли държите парите на държавата в Корпоративна търговска банка?
- Парите на държавата държим в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти (2), от години наред...

- Обвиняват ви, че не местите парите оттам, защото тя спонсорира медиите на депутата от ДПС Дилян Пеевски, които са твърде благосклонни към вас...
- Това са глупости. Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали...

Премиерът Бойко Борисов в интервю за в. "Труд" в понеделник

Фактите

(1) Тъкмо фактът, че една компания може да работи без лиценз, докато другите не могат, илюстрира липсата на равнопоставеност и нормална конкуренция

(2)  Ноември 2009 г: Вицепремиерът Симеон Дянков разкри, че големите държавни компании си имат банки фаворити, в които държат стотици милиони левове срещу ниски лихви. Дянков бе възмутен, че 60% от средствата са само в три банки, като 3/4 от ресурса отлежава по краткосрочни депозити и разплащателни сметки с близка до нулата доходност.

Април 2010 г.: В отговор на поискана по Закона за достъп до обществена информация от главните редактори на 11 водещи медии справка в кои банки са разпределени парите на 18-те най-големи държавни компании Министерството на финансите обяви, че Корпоративна търговска банка (КТБ) оперира с 48% - 408 млн. лв., от общо 855 млн. лв. от депозитите и разплащателните сметки на посочените дружества. Повечето от тях са към министерството на икономиката, основно в енергийния сектор.

Януари 2011 г. : Министерството на финансите потвърждава информацията, че Европейската комисия е започнала проверка в България за отпускане на предполагаема държавна помощ в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ).
В отговора си до комисията от ведомството са посочили, че "търговските дружества не са еманация на българската държава и тяхната дейност (действия и бездействия) не би могла да ангажира отговорността на държавата като публично-правно юридическо лице. Паричните средства на държавните фирми са тяхна собственост, която е отделна от държавната собственост, затова не може да се презюмира, че българската държава носи отговорност".

Февруари 2011: Близо 70% от свободните средства на държавните компании под шапката  на министерството на икономиката вече са на разплащателни сметки или депозити в КТБ, показват данните към края на октомври 2010 г., предоставени от финансовото министерство на в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Става въпрос за БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, "ТЕЦ Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг" и "Благоевград - БТ".

Юли 2011 г.: В отговор на питане отново на в. "Сега" Министерството на финансите уведомява, че "не разполага с исканата информация" за банковите сметки на 23 от големите дружества с държавно участие, сред които НЕК, "Булгаргаз", БДЖ, "Летище София", РВД, "Кинтекс", "Булгартабак", "Автомагистрали", "Техноекспортстрой".
 

Линк досие

Бойко Методиев Борисов е министър-председател на България ... Цялото досие

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional