Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Веселин Пенгезов върнат за шеф на Софийския апелативен съд

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Върховният административен шеф върна в понеделник бившия военен съдия Веселин Пенгезов на шефското място в Софийския апелативен съд. Решението е взето от петчленен състав на ВАС с председател съдия Галина Солакова и е окончателно.

 Пенгезов бе освободен от поста от Висшия съдебен съвет в средата на януари заради замесването на името му в скандала с евтините имоти в Приморско. Той попадна в центъра на скандала, след като се установи, че право на строеж като "социално слаба" е получила дъщеря му Ана Пенгезова. Срещу 2200 лева тя е придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв.м. до морето.

 ВСС реши да го освободи от шефското място заради нарушаване на Етичния кодекс на магистратите, но го остави да работи като редови съдия в апелативния съд

 На първа инстанция ВАС също отмени решението на съдебния съвет с мотив, че при освобождаването на Пенгезов не е посочен неговия личен принос към скандала. През цялото време той твърдеше, че не знае какво е правила дъщеря му в Приморско. Окончателното решение на ВАС потвърждава тезата на тричленния състав на съда.

 "ВСС не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата дъщеря да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на Етичния кодекс и закона", се казва в решението на Върховния административен съд.

 Според ВАС не е достатъчно ВСС само да се посочи, че е налице нарушение на Етичния кодекс на магистратите, а трябва и да ги изброи.

 От материалите, предоставени пред ВАС от съдебния съвет, става ясно, че Пенгезов е уведомен за действията на своята дъщеря, която тогава е била на 19 години. Ана Пенгезова е излъгала община Приморско като е дала адрес, на който живее в морския град, но членовете на ВСС са установили, че тя никога не е живяла там.

 В крайна сметка тя е взела и 2000 лева на заем от баща си, за да плати в кметството. Правото на строеж обаче е останало нереализирано. По време на дисциплинарното производство пред ВСС общинските служители са заявили, че не са знаели кой е бащата на Ана Пенгезова.

 Самото назначение на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България и се дава за пример за порочната кадрова политика на ВСС. Преди да заеме този пост, Пенгезов бе председател на Военно-апелативния съд, но въпреки това бе предпочетен пред съдии, които имат значителен опит с цивилното правораздаване.

 След избирането му през 2010 година, Пенгезов спретна купон, където присъстваха много от членовете на ВСС, гласували ден преди това за него.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional