Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Истинската трагедия на Гърция са ненаситните й олигарси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Файненшъл таймс"

 

Истинската трагедия на Гърция са ненаситните й олигарси, пише британският в. "Файненшъл таймс", докато в Европа очакват да стане ясно кой ще е новият гръцки премиер начело на коалиционно правителство, което трябва да осъществи новия европейски спасителен план. Своенравен, ненадежден, воден от идеологически съображения - това са част от най-меките епитети, адресирани към Георгиос Папандреу през последната му седмица като премиер. Преди да приемем тези определения за чиста монета обаче, трябва да се запознаем с мотивите на критиците му. Докато водеше титанична политическа борба в страната си и чужбина, той се опитваше без много шум да се справи с една от най-труднопреодолимите и дълбоки причини за гръцката трагедия - престъпността и корупцията. Докато правителството се бори да убеди Европа в решимостта си да съкрати раздутия държавен сектор, то трябва да решава и дали да се захване с действителната вътрешна заплаха за стабилността в страната - мрежата от олигархични фамилии, които контролират значителна част от гръцкия бизнес, финанси, медии и, разбира се, политиците, отбелязва вестникът.
   Ако кризите в Гърция и Италия са показателни за нещо, то е, че Европейският съюз толерира широкоразпространената корупция, престъпност и зловредно управление не само в страни от Източна Европа, но и сред основни западни страни членки на съюза.
    Ако смятате, че събитията в Гърция не могат да се повторят тук - грешите, посочва друг британски всекидневник - "Индипендънт". Колкото и да се радваме на климата и славата на античната й култура, повечето от нас не биха искали да преживеят опита на Гърция. Ние може и да не радваме на икономически застой в страната си, но поне нямаме масови промишлени акции, организирани от държавния сектори в защита на скандални привилегии, предоставени от корумпирана и малодушна политическа класа, която е ипотекирала бъдещето на страната, заемайки огромни суми, за да купува гласовете на доверени заинтересовани групировки. Основната жертва на всичко това са младите хора, които ще трябва да плащат дълговете, натрупани от политически рушвети и за капитулацията на предходното поколение, предупреждава вестникът.
   Докато политическите сътресения морят Гърция и започват да обхващат много по-голямата икономика на Италия, съдбата на еврото и стабилността на световните пазари зависи от това дали две от най-сложните и неотзивчиви политически култури могат да се справят със задълбочаващата се фискална безизходица, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Изгледите за ново преходно, технократско правителство в Гърция и признаците, че жилавата хватка на Силвио Берлускони над властта в Италия отслабва, не успокояват особено инвеститорите, че двете страни са готови да се заловят с дълбоките структурни промени за възстановяването на  растежа и съкращаване на дефицита. И в двете държави на изпитание е подложена не само икономиката, но и способността на демократичното правителство да прави силно непопулярен избор, допълва всекидневникът.
   Никоя страна в съвременната история не е получавала толкова грамадна финансова помощ, колкото Гърция, пише френският в. "Фигаро" в статията си "Гърция - икономическата и политическа адска спирала". Няма спор, че в краткосрочен план съставянето на  правителство на националното единство в Атина е добра новина както за Гърция, така и за еврозоната. Новият кабинет ще може много бързо да накара парламента да приеме с огромно мнозинство спасителния план, изработен на европейската среща на върха в Брюксел в края на октомври. В средносрочен и дългосрочен план обаче Гърция няма да се измъкне толкова лесно от затрудненията. В политическата й история няма примери за функционирали както трябва големи коалиции. В миналото двете основни политически партии - социалистическата ПАСОК и консервативната "Нова демокрация" - винаги са проявявали неспособност да вземат болезнени за избирателите в краткосрочен план решения, но защитаващи интересите на страната в дългосрочен. Истината е, че излизането на Гърция от кризата вече не зависи само от правителството в Атина, въпреки добронамереността, която то демонстрира. Основаващата се върху туризма, морския флот и дребната манифактурна промишленост, гръцката икономика няма никакъв шанс да се съживи, ако упадъкът в основният й пазар - еврозоната - продължи, предупреждава "Фигаро".

      (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional