Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Египетските управляващи са изправени пред конфликт с ислямистите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Хеба Салех, в. "Файненшъл таймс"

 

Кайро - Ислямистите в Египет се готвят за открита конфронтация с  управляващия Военен съвет заради неговите предложения, които ще  гарантират правото на армията да се намесва в политиката, дори и след като бъдат избрани нов парламент и президент.
   Партията на Свободата и справедливостта - политическото крило на Мюсюлманските братя, заплаши с "повсеместни народни протести", чиято кулминация ще е "милионна демонстрация" на 18 ноември, ако правителството не оттегли предложенията си, които дават на армията конституционно право на намеса.
   Предложенията със сигурност още повече ще поляризират политиката в Египет по-малко от месец преди началото на парламентарните избори - първите след народния бунт, който свали  бившия президент Хосни Мубарак.
  Някои светски партии, като лявата Тагамму, вече заявиха, че ще подкрепят разширените правомощия на армията като начин да се ограничи влиянието на ислямистите, които вероятно ще са блокът с  най-много депутатски места в следващия парламент, макар вероятно без мнозинство.
   Въпреки че и 24-мата генерали в управляващия Висшия военен съвет начело с министъра на отбраната Мохамед Хусеин Тантауи са назначени от Мубарак, те обещаха да доведат страната до демокрация. Съветът обаче върна омразното извънредно положение и  задуши критиките, предизвиквайки страх в кръговете на продемократичните активисти, че революцията е опорочена.
   Съгласно процеса, започнат от Съвета, на 28 ноември египтяните ще започнат тримесечни избори за двукамерен парламент, който ще бъде натоварен със задачата да надзирава изработването на нова конституция. Официалната кампания започна миналата седмица..
   Но на среща с представителите на политическите партии миналата седмица назначеният от военните временен вицепремиер Али ас Силми представи документ с конституционни принципи, които освобождават армията от граждански контрол и й позволяват да се се намесва в политиката. Партията на Свободата и справедливостта и партиите, представляващи религиозните ултраконсерватори (салафити), бойкотираха срещата.
   Предложенията, които накараха няколко от представителите на партиите да напуснат гневни срещата, дават на армията смътната роля на пазител на пазител на "конституционната легитимност", което според критиците индиректно й позволява да се намеси, ако сметне, че избрано правителство е нарушило конституционен принцип.
   Народът е истинските пазител на конституционния ред, а не армията. Предполага се, че ние ще защитаваме достиженията на революцията, а това е опит да се заобиколи волята на хората, каза Саад ал Кататни, високопоставен представител на партията на Свободата и справедливостта.
   Предложенията също така принуждават избраните законодателни органи да търсят одобрението на военните, преди да издаватт каквито и да било закони, които ги засягат. Нещо повече, средствата за отбрана ще бъдат едно общо перо в националния бюджет, което на практика елиминира парламентарния контрол върху това как армията харчи парите.
 Друго предложение, което особено разгневи ислямистките партии, гласи, че само 20 от 100-те членове на комисията, която ще изготви конституцията, ще са от парламента. Останалите
членове ще дойдат от профсъюзи, религиозни органи и неправителствени организации. Ако Военният съвет прецени, че някой член от конституцията, предложена от комисията, е в противоречие с "основните компоненти на държавата, египетското общество или правата и свободите, дадени от предишните конституции, той ще може да възрази.
 Емад Гад, член на ръководството на египетската Социалдемократическа партия, се съгласи с предложенията, макар че партията още не е обявила позицията си.
 Ние не живеем в демократично общество и сме в преходен период. Само армията може да гарантира конституционните принципи  като свобода и равенство. Някои салафити вече убеждават хората,  че религиозният дълг повелява да гласуват за тях, а гласуването за либералите е грях. С развитието на демокрацията ще можем да ограничим правомощията на армията, както се случи в Турция, каза  той.

   (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional