Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски вестници коментират политическата криза в Италия след обявеното от Берлускони намерение да се оттегли

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Италианският министър-председател Силвио Берлускони обяви, че ще се оттегли, слагайки край на една от най-ярките, но противоречиви политически кариери в съвременността, пише британският в. “Дейли телеграф”.

Изпадналият в затруднено положение Берлускони обаче каза, че няма да подаде оставка, преди да прокара пакет от икономически реформи, изискван от Европейския съюз, за да се спаси Италия от задълбочаване на дълговата криза.

Новината за намерението му да се оттегли дойде в края на драматичен ден в Рим, след като рутинно гласуване на бюджетно законодателство разкри политическата слабост на премиера. Той спечели вота, но само защото опозицията се въздържа, за да бъде прието законодателството, отбелязва изданието.

Опозиционни лидери обаче предупредиха, че Берлускони може би обмисля как да си възвърне позициите, посочва британският в.  “Гардиън”.

“Той не изчезва. Той се оттегля”, цитира изданието лидера на Демократическата партия Пиерлуиджи Берсани. Антонио Ди Пиетро от партията Италия на ценностите заяви, че министър-председателят “взема още един месец, за да се опита да купи някои (депутати)”.

Финансовите пазари в Европа бяха затворили, когато Берлускони обяви намерението да се оттегли, но на Уолстрийт акциите поскъпнаха след новината. Преди това лихвите по 10-годишните италиански ценни книжа се насочиха към опасното ниво от 7 процента в момент, когато инвеститорите са разтревожени от несигурността за политическото бъдеще на Берлускони. Според анализатори ситуацията в Италия бързо се доближава до критичното равнище на положението в Гърция, Ирландия и Португалия по времето, когато те още не бяха принудени да потърсят помощ от ЕС и МВФ, изтъква вестникът.

“Гардиън” прави сравнение между кризата в Рим и Атина, като отбелязва, че оттеглянето на гръцкия премиер Георгиос Папандреу ще отслаби Гърция, докато падането на Берлускони, ако се случи, ще укрепи Италия. В Гърция един очевидно заслужаващ доверие, способен и сериозен човек изведнъж се оказа начело на сериозно страдаща икономика, но не можа да събере нужните ресурси или подкрепа, за да се справи с проблемите. В Италия човек, на когото никой няма пълно доверие, от години ръководи икономика с изявени силни страни и някои очевидни, но не фатални недостатъци, отбелязва изданието.

Трудностите на Италия произтичат от една от големите загубени възможности в най-новата история на Европа. Когато в началото на 90-те години на 20 век италианската политическа система рухна след разкриването на корупционните практики, които я крепяха по време на Студената война, се появи удобен случай за поставяне на ново начало. Вместо това умелият популист Берлускони се намести във вакуума и макар че оттогава не беше постоянно на власт, господството му на италианската сцена продължава по-дълго, отколкото могат да си спомнят мнозина млади италианци, коментира изданието.

Изглежда, че край на 17-годишната доминация на Берлускони в италианския политически живот ще сложат не секс скандалите, съдебните процеси за корупция или загубата на обществена подкрепа, а натискът на финансовите пазари и ЕС, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Берлускони от седмици е подложен на натиск да се оттегли, включително от членове на собствената му управляваща коалиция.  Дори Римокатолическата църква, чиято подкрепа е решаваща за италианското правителство, започна да отправя остри критики срещу премиера.

Европейските лидери, които отдавна се съмняват в готовността му да извърши фундаментални икономически реформи, станаха особено разтревожени, че той вече няма достатъчен контрол върху своята коалиция, за да изпълни обещанията за сериозни промени, и че при сегашната криза репутацията на Италия е прекалено силно обвързана с неговата, отбелязва изданието.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional