Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Настъпва ли краят на ерата Берлускони или обещаната оставка е част от стратегия за ново завръщане във властта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Водеща тема за френските и италианските вестници е оставката, обещана снощи от Берлускони. Той ще я подаде след приемането на закона за оздравяване на италианската икономика с мерките, които премиерът обеща на Брюксел през октомври.  Вестниците задават въпроса дали свършва ерата на Берлускони или решението на премиера да не подаде незабавно оставка е част от стратегия за спечелване на предсрочни избори през зимата и за залъгване на опозицията да приеме исканите от Брюксел мерки.

Настъпи краят на една епопея, отбелязва френският “Фигаро”.  Берлускони най-накрая се убеди, че няма да може да управлява до 2013 г., когато изтича мандатът му. В последните дни на власт се очаква той да окаже натиск върху опозицията да гласува за плана за оздравяване на италианския бюджет, съдържащ мерките, поискани от Брюксел. Опозицията ще го направи на драго сърце, защото вече чу обещанието на премиера, че след това гласуване той ще се оттегли. В друга статия вестникът припомня, че италианският премиер е поредната жертва на дълговата криза в еврозоната. Другите бяха ирландският премиер Брайън Кауън,  португалският му колега Жозе Сократиш, словашката премиерка Ивета Радичова, гръцкият премиер Георгиос Папандреу. А следващата жертва ще бъде испанският премиер Хосе Сапатеро, който обяви, че няма да се бори за нов мандат на идните парламентарни избори.

“Свърши се, Силвио, край на вкопчването във властта”, пише в. “Монд”. Берлускони призна, че е изненадан и натъжен, но  си дава сметка, че не може да продължи да е премиер. Според него обаче изходът за Италия е само един - предсрочни избори.  Кавалерът се примири, отбелязва в. “Либерасион” и припомня мерките, обещани от Берлускони на Брюксел за оздравяване на икономиката. Тези мерки са включени в проект за изменение на закона за финансирането на италианската държава за 2012 г. и сред тях са либерализация на някои професии, опростяване на административните процедури, продажбата на държавни активи с цел намаляване на дълга.

Берлускони се предаде, пише в. “Кориере дела сера” и организира допитване сред читателите дали подкрепят за нов премиер евентуалната кандидатура на бившия министър на правосъдието Анджелино Алфано, който сега е главен секретар на Народ на свободата. Вестникът припомня, че като министър на правосъдието Алфано беше обвиняван от опозицията, че се опитва да прокара закони “по мярка”, защитаващи интересите на определени личности. За самия Берлускони единственият изход от кризата може и да са предсрочни избори още тази зима, но за главната опозиционна Демократическа партия най-спешно е създаването на правителство от експерти. “Кориере дела сера” препечатва и карикатури, появили се в последните дни в чужди издания и посветени на дългото упорство на Берлускони да не подаде оставка. На една от тях премиерът будува през нощта и за да заспи брои не овце, а депутати, които биха му осигурили абсолютно мнозинство в парламента. На друга след като тандемът Меркози /Ангела Меркел и Никола Саркози/ стана заложник на дълговата криза и трябваше да развързва кесията си, за да спасява закъсалите членки на еврозоната, сега заложник се оказа и тандемът Папаскони, съставен от Папандреу и Берлускони, принудени да се оттеглят почти по едно и също време.

В. “Стампа” предлага на читателите си допитване по три сценария за излизане от кризата - експертно правителство, оглавено от бившия еврокомисар и икономист Марио Монти, кабинет на широкото съгласие, оглавен от Джани Лета или Анджелино Алфано, или предсрочни избори. Берлускони получи неочаквана подкрепа в искането за бързи избори от един от големите си политически врагове, лидера на партията Италия на ценностите, антикорупционния съдия Антонио ди Пиетро. Отлагайки незабавната оставка, Берлускони иска да печели време, отбелязва вестникът в друга статия. Той има поне 20 дни до приемането на закона за оздравяване на икономиката. През тези 20 дни той може да прокара в парламента труден за смилане от опозицията текст, който тя може да подкрепи само за да се увери, че Берлускони ще се оттегли. После, докато президентът води консултации за излизане от кризата, Берлускони може да убеди Италия, че няма място за ново правителство, а трябва незабавно да се отиде на избори.

Берлускони се предаде, но не бива да се забравя, че той има една мечта - да се кандидатира отново на изборите, предупреждава в. “Република”. Законът за финансова стабилност  би трябвало по график да се гласува в Сената на 18 ноември, а след това и в долната камара. Вотът може да се проточи обаче дори през първата седмица на декември. Берлускони може да протака нещата, за да направи по-сложен прехода към ново правителство на широкото съгласие. Целта е да се провали  тази идея и да се отиде на избори още през февруари. Така ще бъде елиминирана опасността Анджелино Алфано да бъде издигнат за кандидат за премиер на Народ на свободата. До изборите през февруари Берлускони се надява да убеди Алфано, че няма време за вътрешнопартийни избори за най-подходящата премиерска кандидатура. Берлускони се надява освен това, че ще си върне подкрепата на електората до февруари. И всички тези планове са на фона на още един план на Берлускони - президентския пост. Приемникът на Джорджо Наполитано предстои да бъде избран скоро, през 2013 г., припомня вестникът.

Медиите по света побързаха да се зарадват, че ерата на Берлускони свършва, но той просто иска да печели време с отлагането на незабавната си оставка, отбелязва в. 4Унита”, изразяващ позициите на левицата.

В. “Джорнале” съобщава, че Берлускони е бил подготвен за случилото се вчера. Доказателство за това е, че в понеделник на събирането на негови приближени във вилата в Аркоре край Милано вече се е говорило за предсрочни избори през февруари. Била  е посочена дори датата 20 февруари  и са били обсъждани първите предизборни лозунги и послания. Набелязани са били местата за първи предизборни прояви.

В. “Манифесто” припомня, че в критичната за Берлускони вечер италианските медии разпространиха писмо-бомба от Брюксел до Рим, в което ЕК и Европейската централна банка изразяват съмнения, че Италия ще изпълни обещанието за балансиране на бюджета през 2013 г. и подчертават необходимостта от нови мерки за икономии.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional