Свободата днес и тук 26 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гърция - взривоопасна обстановка в Нова демокрация

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. “Етнос”, 9 ноември, Атина

Обрат на политическата сцена в Гърция. Лидерът на консерваторите Андонис Самарас се оказа в изключително трудна ситуация, след като коренно промени позицията си, като склони да управлява със социалистите и застана зад втория европейски спасителен план за страната, който доскоро оспорваше. 

Бунт настана в електората на Нова демокрация, след като Самарас обяви решението си да управлява заедно с ПАСОК въз основа на политиката, произтичаща от договора с кредиторите от еврозоната и МВФ.

Членове, привърженици и гласоподаватели на десницата вече се чувстват политически изоставени след обрата на 180 градуса, настъпил в позицията на лидера на главната опозиционна партия, и започнаха да протестират остро.         

Конфронтацията, появилото се разединение и сблъсъците намериха израз и в основното ръководно ядро на Нова демокрация.  Те стигнаха и до близкото обкръжение на Самарас. Очевидци споменаха даже за случаи на саморазправа в редиците на партията.

Промяната в позицията на опозиционния лидер предизвика също изключително сериозни сътресения и по отношение на баланса на силите вътре в партията.

Симпатизантите на Нова демокрация, издигнали за водач Самарас, /макар че зад него не застана нито една организационна структура на партията/, бързо и драматично започват да се дистанцират от своя лидер.

На ниво партийни кадри, “народната десница” се чувства “предадена” и разочарована, но засега все още не е сигурно дали тя ще стигне до разцепление.

След като направи внезапен обрат, председателят на Нова демокрация продължава да се радва на подкрепата на своите съпартийци Аврамопулос, Димас, Мицотакис, Хадзидакис, Спилиотопулос и много други.

Те обаче само временно ще подкрепят Самарас, тъй като имат сериозни различия с него /или поне имаха такива досега/.

Много вероятно е те да се опитат да го отстранят от лидерския пост и да сложат някой свой човек, за да придадат на Нова демокрация желаната от тях политическа визия.

Със сигурност за момента може да се каже, че докато Самарас досега бе близо до изборен триумф, парламентарна самостоятелност и премиерски пост, след този обрат той се оказа с отслабени позиции, така че вече е под съмнение упражняваният от него контрол върху партията.

Осъзнавайки това, самият Самарас се опитва да създаде впечатление, че преговаря здраво и че се стреми да спаси каквото е останало от неговия политически авторитет. Но това са тактически, а не фактически ходове.

Появилите се пречки при съставянето на коалиционен кабинет и забавилото се обявяване на Лукас Пападимос за нов премиер на страната съвсем не се дължат на реални трудности при постигането на консенсус между двете парти ПАСОК и Нова демокрация.

Те произтичат от безнадеждните опити на Самарас да се спаси и да запази своя имидж пред избирателите на Нова демокрация.

На този фон впечатление прави и един друг фактът, че европейската десница, възползвайки се от отстъплението на лидера на Нова демокрация, реално желае политически да смачка Самарас.

Очевидно десницата иска да му отмъсти за досегашната му позиция против меморандума за заема и да го постави в унизително положение, така че той да не може повече да й възразява. В свои изявления Оли Рен и Волфганг Шойбле не повярваха на думите на Самарас и за това настояха той да се подпише на хартия, че се е съгласил да подкрепи втория европейски пакет финансова помощ, както и произтичащите от него нови мерки.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional