Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП - излезе ли духът от бутилката

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска

БСП на Сергей Станишев или БСП на Георги Първанов? Въпросът, който тлее от година, ще намери отговора си. Но не веднага, а напролет. Развръзката обаче ще започне с края на мандата на сегашния президент. Когато тя настъпи, партията (може би) ще престане да се занимава само със собствените си проблеми.

Ще се върне ли Първанов в БСП или все още е амбициран да развие проект като неслучилото се АБВ, или ще подхване отново изграждането на социалдемократически блок, или ще се насочи към партия на регионите? Ще удържи ли лидерът Сергей Станишев позициите си за нов мандат и с цената на какви компромиси и уговорки или ще се случи дълго чаканата от недоволните от него "революция"? Как ще се развиват събитията ще подсказват предстоящите действия на двамата.

Двете силни фигури в левицата ще продължат паралелните си кампании за концентрация на подкрепа

Станишев, който ще подготвя партийния конгрес, очакван през април - май, ще подбира заедно с приближените си участниците в него, от които след това ще зависи и изборът на председател. Първанов продължава с отчета на двата си президентски мандата "най-долу" в малките градове, т.е. ухажвайки редовите активисти. На срещите си и двамата неминуемо ще трябва да обсъждат и темата за миналите президентски и местни избори.

Станишев не призна загуба и обяви партията си за "моралния победител". Дори прояви "самочувствие на лидер на партия, която след като падна тежко през 2009 г., получи своя урок, своето наказание от българските граждани..., сега се изправя на крака". Не даде и да се продума за оставка, а плахите гласове в тази посока бяха парирани като конспиративни планове на ГЕРБ и "други външни на БСП фактори", които се страхуват от левицата. Направо каза, че откъдето и да дойде предложение за негова оставка, ще го смята за "провокация и саботаж, защото то работи срещу партията".

Вероятно Първанов ще бъде по-критичен. Негови сподвижници вече си представят как той "по конспект ще разнищи" ръководството на партията. Дали ще имат повод за злорадство, ще се знае още в петък - тогава все още действащият президент свиква първата си пресконференция за тази година. Приятели и врагове в БСП очакват и знак за бъдещите му планове, за да преценят как да наредят картите си с хоризонт парламентарните избори през 2013 г.

"Искат челен удар, имат го
"

Дребна на пръв поглед случка в началото на седмицата издаде, че ситуацията в БСП не е толкова спокойна. "Прибързаното и несъгласувано" решение на издателя на вестник  "Дума" Николай Малинов да се освободи от главния редактор Ивелин Николов, може да се окаже духът от бутилката за пропрезидентски настроените в партията. Защото Малинов е в тясното партийно ръководство, т.е близо до Станишев, а Ивелин Николов беше близо до Станишев, но премина в лагера на Първанов.

Новината за Николов, който дълго време ръководеше Института за социална интеграция, където се учеха на политика почти всички млади кадри, взриви младите леви в социалните мрежи. "Искат челен удар, имат го", гласят някои от заканите. Други веднага поискаха незабавна оставка и на Станишев, и на партийното ръководство и дори се обединиха в групи в социалната мрежа - "Пета поредна загуба. ОСТАВКА на ръководството на БСП" и "Ако Станишев не подаде оставка, аз напускам БСП".

Захаросани сбирки затаяват проблемите

Вместо оставки и сериозна дискусия в БСП защо партията е с тези резултати от изборите, ръководството подготвя национално съвещание тази събота, сполучливо определено от червени депутати като "захаросано, сълзливо и самодоволно". Такива впрочем са повечето партийни форуми от две години насам - безплодни дискусии и преливане от пусто в празно.

На заседанието на тясното партийно ръководство във вторник само двама се осмелили да повдигнат въпроса за оставки. Корнелия Нинова и Янаки Стоилов обявили, че са готови да поемат политическата отговорност за изборния резултат на БСП. Никой друг от 21-членното бюро, което беше избрано в края на декември 2009 г., не подел темата.

Вечните опонентите на Станишев също не са настроени за битка сега

Едната от силните фигури - Румен Овчаров, който 11години е начело на БСП-София, е пас, тъй като добре си спомня безрезултатните призиви "Станишев, иди си с мир!" отпреди две години. А и съпартийците му напомнят за наслоени сложни отношения с президента Първанов, които трудно могат да бъдат преодолени.

Румен Петков, който неотменно е в обкръжението на Първанов, "предсказа", че президентът ще влее нова енергия в партията. Но и той не е същият Румен Петков като от едно време, когато редеше партийни листи и финанси.

Всъщност Станишев и сега може да разчита на необединената си опозиция, която не успя да го свали през 2009 г., не успя и да свика извънреден конгрес през миналата година.

Сега обаче опозицията няма за къде да бърза. И без друго догодина изтича мандатът му и конгресът трябва да избира отново председател. Очаква се кампанията за избор на ръководства на местни структури и на делегати на висшия партиен форум да започне след края на мандата на Първанов.

Ще се стигне ли до дуел Станишев-Първанов

След 10 години начело на БСП Сергей Станишев вече обяви, че ще се бори за нов мандат. Неизвестни са обаче конкурентите му. До момента няма сериозно заявени играчи, а и местните функционери, които се надяват да попаднат в листите за следващите парламентарни избори, не са настроени за резки движения.

Единственият, който може да разбърка сметките на Станишев, наистина е президентът Първанов. При всички случаи той ще бъде предложен, въпросът е дали наистина целта му е да оглави БСП. Засега той мълчи. Поддръжниците му в партията го виждат как се връща на бял кон и я повежда отново, докато в кръга на Станишев прогнозират, че "няма да последва лошия пример на предшественика си на държавния пост Петър Стоянов".

Разбира се, възможни са и други варианти - Първанов не се връща, но налага свой човек начело на партията и тя става удобна основа за всякакви обединения вляво, в центъра и на регионите. Големите въпросителни остават,  отговорите им стават все по-спешни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional