Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гърция - коалицията като черна комедия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. “Та неа”, Атина, 10 ноември

Изборът на новия министър-председател на Гърция придоби характер на оперета след непрестанни обрати и отмятания на правителство и консервативна опозиция, които подлагат на жестоко изпитание търпимостта на обществото, безмълвно наблюдаващо всички задкулисни игри, довели страната до сегашното безизходно положение. 

На фона на ограниченото време, което безмилостно притиска, и на ултиматумите от Европа, пристигащи един през друг с унищожително темпо, днес ще бъде направен още едит опит, за да се намери решение, и това трябва да стане на съвещание в президентския дворец, ръководено от държавния глава Каролос Папуляс.

След вчерашното фиаско около лансираното като вариант решение за избора на сегашния председател на парламента Филипос Пецалникос, предизвикало бурни реакции в средите на социалистическото правителство и парламентарната група на партията ПАСОК, се очаква Георгиос Папандреу да постави на масата за обсъждане едно сложно предложение, което според всички индикации, ще включва две имена:

на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос за премиерския пост, и на Евангелос Венизелос за вицепремиерския пост и финансов министър в новото преходно правителство на националното единство.

Ако има възражения от лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас, предложението може да бъде променено и местата на двамата да бъдат разменени - Венизелос да поеме премиерския пост, а Лукас Пападимос да стане финансов министър.

Както се видя, това предложение се очерта, след като Самарас обяви, че е съгласен да приеме име на кандидат от страна на правителственото мнозинство, за да бъде преодоляна безизходицата.

Наред с това обаче бяха поставени някои условия.  Вчера Венизелос изрази съгласие да бъде кандидат, докато се водеха докъсно вечерта преговорите с Пападимос. Бившият банкер пък постави три условия, за да поеме министър-председателския пост:

първо, в него да влязат възможно повече политически фигури от страна на Нова демокрация,   второ, да има хлабав график за изборите /те да не са

стриктно на 19 февруари/ и трето, Самарас да подпише писмото с гаранции за спазване на условията по споразумението с еврозоната от 26-27 октомври.

Правителствени източници казаха, че Самарас засега не бил дал отговор само на едно от условията, а именно: да положи подписа си под ангажимента, че ще спази договореностите с еврозоната. Същите източници обаче дадоха да се разбере, че тази пречка “по някакъв начин” ще бъде преодоляна.

Малко след полунощ самият Пападимос телефонира на лидера на Нова демокрация, с когото обсъди обстойно рамката на своята кандидатура.

Опитвайки се да обяснят защо е закъсняло три дни предложението на Папандреу за бившия банкер, правителствени източници се оправдаха с отказа на Самарас.

За нормализиране на ситуацията в известна степен спомогнаха телефонните разговори на Папандреу с Пападимос /първият за всичкото това време/, както и на Венизелос с бившия управител на централната банка, по време на който “са били изчистени всички недоразумения”. Очевидно това са недоразуменията, възникнали около непрестанното изтичане на информации в медиите за съществуващите “изключително лоши лични връзки” между Венизелос и Пападимос. Това накара Венизелос вчера гневно да опровергае всички тези слухове.

Заслужава да се отбележи още, че в рамките на консултациите към  Пападимос е било отправено предложение да бъде вицепремиер и външен министър в новото преходно правителство, в което за премиер се спрягаше името на сегашния председател на парламента Филипос Пецалникос. Сондажите обаче показаха, че той не е дал положителн отговор на това предложение.                                                   

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional