Свободата днес и тук 28 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Италия има нов премиер - коментари от британския и американски печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Бившият еврокомисар и един от най-уважаваните италиански икономисти Марио Монти беше натоварен да състави ново правителство в Италия след оставката на Силвио Берлускони, пише британският в. "Телеграф".
   Монти, наричан Супер Марио заради впечатляващата му кариера като еврокомисар, ще трябва да се заеме с тежката задача да осъществи пакет от мерки за икономии, предназначени да намалят възлизащия на 1,9 трилиона евро италиански дълг и да предотвратят криза в гръцки стил, което би заплашило цялата еврозона, отбелязва изданието.
   Очаква се 68-годишният икономист, който до вчера ръководеше един от най-добрите италиански университети и е смятан за неопетнен от партийната политика, да състави правителство от технократи, бивши учени и банкери.
   Италия беше подложена на значителен натиск да определи нов премиер преди отварянето на международните финансови пазари днес, така че да избегне още по-голямо повишаване на разходите по обслужването на огромния си дълг. Миналата седмица лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа се вдигнаха над опасното равнище от 7 процента, хвърляйки в паника пазарите и подсилвайки опасенията, че Италия може да изпадне в тежка ситуация, подобна на тази на Гърция, Ирландия и Португалия.
 Социологическо проучване на в. "Стампа" показва, че 58 процента от италианците имат доверие на правителство на Монти, а 43 процента смятат, че то ще бъде по-добро от раздирания от скандали кабинет на Берлускони, посочва "Телеграф".
   Не е преувеличено да се каже, че предизвикателствата пред Монти са по-големи от тези, пред които е било изправено което и да е италианско правителство след падането на фашизма, пише британският в. "Индипендънт".
   През 1945 г. новото правителство на Италия трябваше само да скъса с ерата на Мусолини и да започне на чисто. Монти няма тази  възможност. Наследството от катастрофалното управление на финансите при Берлускони и поддържаният от него климатът на корупция през почти двете му десетилетия във властта ще тегне над новия министър-председател. Залогът е не само състоянието на  италианската икономика, а бъдещето на еврозоната, коментира изданието.
   Монти не каза колко дълго се надява да управлява, но според информации в медиите целта му е да остане на поста до края на мандата на сегашния парламент през 2013 г., отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
   Що се отнася до по-общите му цели, той заяви, че ще се опита  да възстанови финансовото здраве и икономическия растеж на Италия, без да прави компромис със "социалната справедливост".
   Като цяло в Италия се смята, че президентът Джорджо Наполитано е направил разумен избор, като е посочил Монти за министър-председател. Новият премиер има добра репутация в Европа и се познава с водещите играчи в ЕС. Остава обаче да се види дали ще успее да убеди финансовите пазари, че може да се справи със заплетената политика в Италия и да осъществи мерките за икономии, които Рим обеща, за да намали дълга си и да засили растежа, отбелязва изданието.
    (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional