Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сапатеро - реформатор, победен от кризата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Габриел Рубио, Франс прес

 

   Непознат в чужбина, допреди да бъде избран през 2004 г., лансирал сетне смели закони за абортите и гей браковете, Хосе Луис Родригес Сапатеро напуска властта след седемгодишно твърде нестандартно управление, скъсено в резултат на печалните последици от икономическата криза.
   Сапатеро "щеше да е чудесен министър-председател, ако не беше се сблъскал с кризата", казва за него Конрадо Алонсо, "дясна ръка" на днешния премиер по време на първите му стъпки в политиката като лидер на социалистите в Леон (Северна Испания).
   Сапатеро обяви още през април, че е решил да не се бори за трети мандат и оставя вътрешния си министър Алфредо Перес Рубалкаба да управлява страната до изборите.
   Решен да приключи втория си мандат, през юли той бе принуден  да изтегли за 20 ноември изборите, предвидени за март 2012 г. Това стана "в момент, когато рейтингът му бе спаднал тъкмо заради ненаситната криза", забелязва Луис Аиспеолеа, журналист от "Паис".
   Изненадващо дошъл на власт през март 2004 г., на вълната на ислямистките атентати в Мадрид, взели 191 жертви, седем години по-късно той напуска кабинета, изтласкан от кризата, оставила без работа вече пет милиона души.
   "Според мен, той направи грешка, отричайки тъй упорито, че има криза", смята Конрадо Алонсо.
   Защото Сапатеро - бивш преподавател по право, роден във Валядолид на 4 август 1960 г., от чиято усмивка и искрящи сини очи струи непоклатим оптимизъм - дълго време не се осмеляваше да  изрече думата "криза" и предпочиташе да говори за "забавяне" в икономиката. Грешка, която Испания не му е простила и до днес.
    Влязъл в редиците на социалистите още 18-годишен, малко след завръщането на демокрацията, през 1986 г. той бе избран за депутат от Леон и дълго време бе най-младият испански парламентарист.
   През 2000 г. Сапатеро застана начело на своята партия. Четири години по-късно оглави правителството след изборна победа  над консерватора Мариано Рахой, когото надви отново през 2008 г.
   Веднага щом пое поста, този страстен фен на футболния клуб "Барселона" се прочу в цял свят, като изтегли от Ирак испанските  войски, изпратени там от неговия предшественик, десния премиер Хосе Мария Аснар.
   После остави траен отпечатък в умовете, като накара католическа Испания да стане третата страна в света, узаконила еднополовите бракове. Последва цяла серия реформи, модернизирали издълбоко испанското общество.
   През 2010 г. той прокара закон за легализиране на абортите, охулен от Ватикана.
   Въведе помощи за родилките - популярните "бебешки чекове", обезщетения за трайна безработица, намали данъците. Тези мерки обаче се обърнаха срещу него през 2008 г., когато избухна кризата, и Сапатеро бе принуден да отмени някои от тях.
   Внук на републиканец, разстрелян от франкистите през 1936 г., той се осмели да вдигне табуто над темата за гражданската война със закона за историческата памет, гласуван през 2007 г., който цели да се отдаде дължимото на жертвите.
   Заради тази инициатива бе разкритикуван от хората, според които е опасно "да се отварят стари рани", и приветстван от други, които и след 70 години все още издирват телата на свои разстреляни близки, заровени в общи гробове.
   Кризата наистина засенчи всички тези постижения, но "годините от ерата на Сапатеро не бяха само едно отклонение, те промениха неговата партия и страната", твърди Сусо де Торо, автор на биографична книга за министър-председателя.
   След трудни месеци, втвърдили чертите му, 51-годишният Сапатеро се готви да се оттегли и да заживее спокойно със съпругата си Сонсолес и двете си дъщери - Лаура и Алба.
   "Мисля, че е доста затворен човек, който няма да даде повод да се говори за него", отбелязва един от бившите му съратници.

   (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional