Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мариано Рахой - при липса на харизма, постоянството е важно оръжие в политиката

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ингрид Базине, Франс прес

 

Малко харизматичен, но упорит, консерваторът Мариано Рахой, вероятен бъдещ премиер на Испания след две изборни загуби от социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро, с постоянство създаде политическа армия, възползвайки се от вдъхващия си доверие имидж  във време на икономическа буря.
   "Аз съм Мариано Рахой, испанец и галисиец, роден преди 56 години в Сан Хуан де Компостела." Така започва публикуваната преди изборите автобиография на Рахой, син и внук на юрист, възпитан в католическата традиция, създавайки си имидж на скромен, дори скучен човек.
   Малко известен в чужбина (той говори френски, но признава, че ходи на курсове и по английски), критикуван за нерешителността си, този висок тъмнокос мъж с побеляла брада и с  очила с правоъгълни рамки успя да обедини около себе си Народната партия и да забрави за двете си съкрушителните поражения на изборите през 2004 г. и 2008 г.
   "Рахой, това е победата на постоянството", отбелязва Антон Лосада, професор по политология в университета на Сан Хуан де Компостела.
   Учи в йезуитско училище, а след това право. Влиза "плахо" в политиката, като се присъединява към Народния съюз, дясна партия, основана от бившия франкистки министър Мануел Фрага, след което се трансформира в Народна партия.
   Дискретен, но смел, на 26 години той е избран за местен депутат, преди да се изкачи в йерархията и да стане един от приближените на Хосе Мария Аснар, премиер между 1996 г. и 2004 г., който го прави свой наследник.
   Министър за няколко месеца, Рахой си създава репутация на много добър посредник и на непоклатима опора пред пороя от критики за катастрофалното справяне с кризата с разлива на петрол от танкера "Престиж" през 2002 г. и включването на Испания във войната в Ирак през 2003 г.
   Смекчавайки имиджа си на твърд консерватор, той се представя като "предвидим, патриотичен, независим и умерен" ръководител, в сравнение със смятания от някои за непостоянен и фриволен Сапатеро.
   "Наследих от баща си убеждението да се спазват правилата, чувството за справедливост и борбеността", изтъква той в книгата  си, озаглавена "Поверително".
   Роден на 27 март 1955 г., голям любител на спорта, фен на "Реал Мадрид" и колоезденето, той е смятан за добър баща, способен да вдъхне увереност на избирателите и да поеме управлението, докато "испанското чудо" потъва.
   "Най-силните му моменти са кризата и безработицата. Това, което се смяташе за огромна слабост, имиджът му на предвидим и досаден човек се превръща в крайна сметка в голямата му сила", коментира Антон Лосада.
   Като държавник той се споразумя със социалистите за намаляване на дефицита и приветства обявения от ЕТА край на въоръжената борба. Той не одобряваше либерализирането на аборта и хомосексуалните бракове и още не изяснил намеренията си по тези въпрос.
 "Това е въпрос на разделение на труда. Рахой не си налага мнението, а лидерите на Народната партия сами си разпределят позициите, за да отговорят на хетерогенния електорат. Това е стратегия, но проблемът е, че създава впечатление на човек, който не знае как да се ангажира и това може да се обърне срещу него", отбелязва журналистът Хосе Мария Ридао.
   "Взимам решения, когато трябва", възразява Рахой в интервю от дома си редом със съпругата си "Вири", Елвира Фернандес. Интервюто, придружено от снимки на двамата му синове, го представя като грижовен съпруг и баща, винаги с чувство за хумор.

   Но подобно на съперника си, социалиста Алфредо Перес Рубалкаба, страстта му към спорта не му пречи да признае слабостта си към скъпите пури.

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional