Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ могат да предоставят политически, но не и юридически гаранции, че ПРО на НАТО не заплашва Русия, заяви висш американски дипломат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Съединените щати не могат да дадат юридически задължаващи гаранции, че системата на НАТО за противоракетна отбрана (ПРО) не е насочена срещу Русия. Това заявява в интервю за руския в. "Комерсант" Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси.
   "Истината е, че САЩ казаха: не можем да ви дадем юридически задължаващи гаранции. Можем обаче да предоставим политически гаранции. Същевременно разбираме какво тревожи руската страна, затова искаме те сами да пристигнат и да се убедят, че нищо в системата за ПРО на НАТО не заплашва силите за (ядрено - бел. на вестника) възпиране на Руската федерация", казва г-жа Шърман.
   "Просто смятам, че в тази ситуация това би било неправилна стъпка. Става дума за защитата на НАТО и това засяга държавите членки на НАТО", добавя тя.
   Неотдавна "Комерсант" съобщи, че САЩ предлагат на руски експерти да посетят американската агенция за ПРО в Колорадо Спрингс, както и да участват в изпитанията на американската система за ПРО през пролетта на 2012 г., напомня изданието. Негови събеседници в Москва обаче заявили, че ще заминат, само ако им се гарантира, че ще може да използват руско оборудване за  измерване на характеристиките на ПРО на САЩ. Според тях обаче Щатите не давали ясни гаранции.
   "Според мен е станало някакво недоразумение - заявява Уенди Шърман, помолена да коментира. - Казахме, че руските представители могат да докарат всякакво оборудване, което сметнат за необходимо. Вероятно някой не е разбрал това съвсем точно. Изобщо не смятаме, че въпросът за измерванията е проблем.  Руските експерти са поканени на изпитанията и могат да докарат цялото си оборудване."
   "Разбирам ситуацията по следния начин: и руските, и американските преговарящи имат желание да продължат диалога. В подобни преговори винаги има трудни моменти. Сега се намираме тъкмо в такава сложна точка. Но доколкото нещата са важни и за двете страни, убедена съм, че ще намерим изход от ситуацията", изтъква пред "Комерсант" заместник-държавният секретар на САЩ.

      (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional