Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руски всекидневници за предизборни събития в Сибир

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

 

   Руският печат отразява и коментира вчерашното посещение на президента Дмитрий Медведев в един от най-студените градове на федерацията - сибирския Якутск. "Медведев се ужаси от бордеите",  в които живеят мнозина местни граждани при сегашните температури - минус 30 градуса, пише "Московский комсомолец".
   За заетите в бюджетната сфера трябва да се разработят специални условия за ипотечни заеми срещу държавни гаранции, заяви президентът в Якутск на среща със свои привърженици.
   "Трудно е да не наречеш предизборно това предложение", коментира вестникът. Събралите се говориха доста за "славните деяния" на управляващата партия "Единна Русия", чиято листа за предстоящите парламентарни избори през декември оглавява Дмитрий  Медведев. "Държавният глава заяви, че партията на властта трябва по-често да рапортува за успехите си. Сега вероятно гражданите ще бъдат изправени пред поредното сериозно изпитание - повече предавания за "единните руснаци" по националните телевизии", отбелязва "Московский комсомолец".
   Училищните власти на гимназия в друг сибирски град - Красноярск, окачили по стените агитационни плакати на "Единна Русия" и заплашвали с наказания деветокласника Матвей Цивинюк, който ги надраскал с маркер, информират руските всекидневници. Директорката привикала Матвей, "за да му чете конско"; той обаче "цинично записал" разговора на видео и го качил в интернет, иронизира "Комсомолская правда". Видеозаписите от социалната мрежа ВКонтакте мигновено се появявят в различни блогове, отбелязва изданието.
   Матвей бил заплашен с глоба за хулиганство и питан дали си пожелава съдбата на Владимир Ленин, изключен навремето от гимназията, а впоследствие пратен на заточение, докато следвал. После обаче директорката обещала пред репортер на вестника "да не предприема репресии спрямо политически неравнодушния ученик",  който "развалил имуществото с надписа "Крадци!" по високопоставените чела".
   Момчето обаче искало да сезира прокуратурата. Нямало нищо против конкретната политическа сила - възмутено било, че са разлепени плакати само на една партия.
   Руските закони забраняват лепенето на предизборна агитация само по паметници и други културни обекти, но не и в общообразователните учреждения, ако разреши ръководството им, коментира експерт на избирателната комисия в Красноярск. Зависи дали в съответната гимназия е създадена местна избирателна комисия, отбелязва обаче правозащитник, цитиран в материала.
   "Петнайсетгодишна присъда за партията на властта" - така нарича ученика Матвей "Московский комсомолец". "Дори тинейджърите вече са уморени от "Единна Русия", пише вестникът. Според него гимназистът не успял да обясни на директорката, че член девети от федералния закон за политическите партии забранява партийната дейност в учебните заведения. Тя го заплашила, че за него "ще бъде намерен" подходящ член.
   Естествено сега ще се вдигне шум, но скандалът скоро ще стихне; въпреки това "тук всичко мирише зле - и от двете страни, отначало докрай", подчертава изданието.
   Кой е авторът? Кой е накарал не само тези двамата, но и много стотици хиляди други хора да играят една позорна игра - едни противозаконно да изпълняват разпореждане от началството и да окачват агитация на "Единна Русия", а други да са принудени да ги късат или нещо да рисуват по тях, защото имат съвест и достойнство, пита "Московский комсомолец".
   Авторът се знае - това е "Единна Русия", която иска да спечели със същия резултат като едно време. А също и Кремъл, господар и едновременно роб на тази партия. Партия, която не може да предложи на избирателя нищо ново освен обичайния административен ресурс, пише вестникът.

      (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional