Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Насилието в Египет буди притеснения за предстоящите избори

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Насилието в Египет е водеща тема за западните издания.
   Повтаря се 12 февруари, пише вестник "Ню Йорк таймс", визирайки революцията по-рано тази година в Египет, при която от  власт беше свален президентът Хосни Мубарак. Египтяните поискаха край на военния режим, който отвърна на искането им с вълна от насилие. Но това насилие само прави настоящата революция още по-силна и след всеки потушен със сила протест по площадите излизат двойно повече хора. Насилието срещу протестиращите и твърденията, че военните и полицията използва бойни патрони породи остри критики и осъждания сред египетските политици. Към този хор се присъединиха и онези от политическия спектър, които до този момент възприемаха по-сдържан тон към военните управници, пише американското издание и посочва като пример бившия шеф на МААЕ Мохамед ел Барадеи. Но докато единството беше демонстрирано отново на площадите в Египет, политическата класа в страната си остава дълбоко разделена за това какъв вид правителство и управление трябва да наследят военните управници, отбелязва вестникът.
   Размириците в Египет направиха още по-силни страховете за парламентарните избори, които трябва да започнат на 28 ноември и да продължат до януари, пише вестник "Либерасион". Представители на военните увериха, че изборите ще се произведат,  както е планирано. Редица политически фигури, сред които и Барадеи, призоваха за допълнително отсрочване на вота. Те предлагат освен това първо да се избере учредително събрание, после да се произведат президентски избори, а накрая да има избори за обикновен парламент. Военните пък решиха да отложат президентския вот за по-нататък и това само засили притесненията, че те всъщност не искат да се отказват от управлението, допълва френският вестник.
   Подобен извод прави и вестник "Монд". Висшият военен съвет на Египет представи в началото на месеца предложение за промяна в конституцията, предоставящо му изключителна власт при управлението на икономическите дела и бюджета на страната. Тази промяна трябваше да бъде обсъдена с либералите и ислямистите, но преговорите бяха прекратени. Точно затова редица политически сили организираха протеста в петък, след който започна вълната от демонстрации и насилие през уикенда. В събота вечерта агенция Мена съобщи, че военните все пак променили два члена на предложената конституционна поправка, породили най-големи критики, допълва вестник "Монд".
   Втора революция се очертава в Египет, отбелязва вестник "Фигаро". Народът недоволства, че за девет месеца в страната няма никакви промени и иска правителство на националното съгласие. Тези дни се говореше, че то може да бъде оглавено от Барадеи, който отхвърли слуховете. Протестиращите настояват и да се сложи край на практиката цивилни да бъдат съдени от военни съдилища - нещо, което военните управници бяха обещали да отменят.
   Опасна фаза настъпва в египетската революция, отбелязва британският вестник "Гардиън". Заради вълната от насилие през уикенда няколко кандидати обявиха, че прекратяват предизборната си кампания, добавя изданието.
   Площад Тахрир отново ври и кипи, отбелязва вестник "Дейли телеграф". Протестите там са по-малки по численост, отколкото тези в разгара на революцията, свалила от власт Хосни Мубарак, но жестокостта на насилието, с което те бяха потушени и фактът, че демонстрациите се разпространиха и в Александрия и Суец, които бяха на фронтовата линия на февруарската революция, показа колко нестабилна е обстановката в страната, допълва вестникът.
   Девет месеца след революцията Кайро отново е във война, пише вестник "Индипендънт". Сцените, разиграли се на площад Тахрир, неравната конфронтация между протестиращите и силите за сигурност навяха мрачни спомени за последните дни от режима на Хосни Мубарак, допълва изданието.
   Вестник "Кориере дела сера" съобщава, че сред задържаните през уикенда на площад Тахрир е и кандидатката за президентския пост Босайна Камел.
   Военните в Египет ще се опитат да се възползват от ситуацията, за да се задържат на власт, пише вестник "Вашингтон пост", като цитира Шади Хамид от центъра Брукингс в Доха. Според  него военните ще подчертаят, че сега в страната има хаос и несигурност и това ще бъде силен аргумент в тезата им, че трябва да останат на власт.

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional