Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Колко струва българският живот

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мирела Иванова, Deutsche welle

“Порно с хлапета срещу два лева в нета” - Из новините на в. “Монитор”

В България ни сполита масова евтиния, стана ясно броени дни, след като бюджет 2012 мина на първо четене – цената на поръчково убийство в София се срива на някакви си 15 000 лв., а само за 2,40 лв. можеш да гледаш в сайтовете за запознанства голи дечица, които мастурбират.

Бюджет 2012 е консервативен, твърди и се обосновава министър Дянков. Рестриктивен е, твърдят и се обосновават други. За толкова десетилетия рестрикции, и преди, и след промяната, става видимо, че човешкият живот не просто престава да бъде ценност, но и поевтинява тотално, срива се до минусови стойности. Непрекъснато се натъкваме на случаи от различно естество, които потвърждават този факт и го илюстрират по-точно от всяко социологическо проучване.

Рожби на рестрикциите

Масови катастрофи по пътищата, синове и дъщери, които убиват родителите си за една пенсия или заплата, изхвърлени в контейнери и по входове здрави бебета...Явно задръжките на освирепелия от глад и простотия българин окончателно са паднали. Приноси за това - колкото и където щеш.

Ще се спра само на няколко от причините за горенаправените, и уви, много страшни констатации. На първо място процъфтяващото беззаконие. Но не липсата на закони, а незачитането и неприлагането им, което доведе до абсурдно разслояване на българските действителности.

Труднопредставимо е, че държавната машина не може да се справи с империята на Рашков в Катуница или подобните й феодално-олигархически и мафиотизирани образувания, осеяли и руинирали страната. Липсата на елементарно упование в работещия закон и правосъдната система деморализираха хората отвъд предела, изпълниха ги с мрачен и агресивен цинизъм. И те го проявяват всекидневно – естествено, според духовните си мащаби и мащабчета.

 

Кой за каквото е учил

Един краде, друг убива, трети руши. По един начин е безогледен висшият чиновник, който се занимава с еврофондове, по друг – селският кмет, по трети – децата в тийнейджърска възраст, които виреят в безутешността на жестоките си училищни миниобщества и фейсбуковото воайорство.

На второ място ще поставя пълното незачитане на личността и нейните качества – в обществото властва тонът на силния и безпардонен простак, налага се една войнстваща посредственост, която масово владее духа и поведението. Говоренето в неучтива форма, намусената нелюбезност, откровените заплахи са бульонът, в който ври и кипи всекидневието. И няма незамесени: от средния началник и продавачката в магазина, до ватмана и учителя или училищната директорка, паднеш ли му, всеки те мачка и омаловажава.

Накрая да прибавим и процъфтяващите икономически страхове, кожодерството на монополистите, невъзможността да се диша от беднотия и безперспективност – и ще ни стане ясно как българският живот наподобява джунгла в началото на второто десетилетие на 21 век.

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional