Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски издания за новата вълна от насилие в Египет

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

       Едва ли има египтяни, които да не са пострадали през последните 10 месеца от промяната, настъпила с управляващите в Египет военни - от герои на революцията те се превърнаха в нейни унищожители. Блогъри биват хвърляни в затвора, протестиращи биват убивани, цивилни - съдени във военни съдилища, извънредното положение продължава, копти станах обект на атаки, а процесът срещу Хосни Мубарак е в застой, пише "Гардиън" в редакционен коментар. Именно опитът на военните да си осигурят имунитет от съдебно преследване и привилегии, гарантирани от бъдещата конституция, отново възпламени площад "Тахрир". Трите дни на насилие, в което загинаха 33 души, а над 1500 бяха ранени, са най-голямото предизвикателство срещу властта на военните, откакто Мубарак бе свален, и процесът не е приключил, предупреждава британското издание.
       Вестникът отбелязва обаче, че планираните след седмица избори трябва да се състоят, независимо, че няма да са перфектни. По един или друг начин демократичните искания на революцията трябва да надделеят, а военните управници на Египет стоят на пътя им, пише "Гардиън".
   "Дали генералите сега ще се вслушат в протестиращите?" пита "Дейли телеграф".  Насилието през последните три дни, в което загинаха 20 души, което изпълни центъра на столицата със сцени на сблъсъци и облаци сълзотворен газ, живо напомня, че падането на Хосни Мубарак е преобразило политиката в тази страна. Окуражени от успешната си революция преди девет месеца, обикновените египтяни вече не са готови да толерират поведението на лидерите си. Това послание явно достигна до гражданското правителство на страната, което подаде оставка. Но изглежда все още не е достигнало до генералите в сянка, които са реалната власт в Египет, откакто Мубарак се оттегли през февруари, отбелязва вестникът.
   Вестникът е на мнение, че планираните избори ще се състоят и цитира експерти, според които протестите все още не са достигнали такива мащаби, че да заплашат властта на генералите.
   "Ню Йорк таймс" пише, че предложението на египетското правителство да подаде оставка, отстъпвайки пред исканията на протестиращите, е поредният удар по слабата легитимност на управляващия военен съвет, нанесен само седмица преди първите парламентарни избори в Египет след отстраняването на Мубарак. Въпреки кръвопролитията, множеството на площад "Тахрир" вчера продължаваше да нараства. Десетки хиляди се събраха в центъра на Кайро. Обезпокоен от репресиите срещу невъоръжени демонстранти, широк спектър от политическия елит - от либерални групи до ултраконсервативни ислямисти - за първи път обещаха да се присъединят към демонстрантите днес в т.нар. едномилионен поход. Някои от политическите групи дори се извиниха на протестиращите, че не са се присъединили по-рано към тях и не са  ги подкрепили политически през последните 72 часа.
    Макар всички политически лидери да призоваха изборите да се състоят по план следващата седмица, все повече от тях признават, че насилието може да отложи вота и това да предизвика  още повече вълнения. Освен това въпреки, че политическите лидери се обединиха зад исканията си, появиха се нови разделения за начина, по който военните трябва да започнат да предават властта, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Мюсюлмански братя" бяха единствената голяма политическа група, която обяви, че няма да участва в днешната демонстрация, тъй като протестът може да забави изборите и прехода към демокрация. Според някои обаче организацията просто не иска да излага на опасност господстващата си позиция сред египтяните.

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional