Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Популистите използват кризата в еврозоната, за да печелят влияние

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Сара Уеб, Ройтерс, Амстердам

 

   Еврозоната я побиват тръпки, а популистки политици в Европа - от Холандия до Австрия и Финландия - се възползват от бедите й, за да печелят подкрепа, и дори заплашват някои правителства.
   Тези по-малки, но силни икономики, намиращи се в сърцето на еврозоната, извлекли вече значителна полза от членството си, едва ли ще я напуснат, както искат някои крайно десни партии.
   Десни групировки обаче използват общественото недоволство от цената, която трябва да се плаща за спасяване на слаби страни от еврозоната като Гърция, за да печелят популярност.
   В Холандия евроскептичният политик Геерт Вилдерс води кампания, която може да изправи правителството на малцинството на ръба на краха и то само след една година на власт.
   Вилдерс предложи Холандия да организира референдум за това дали да се откаже от еврото и да си върне гулден в очакване на проучване за дългосрочните икономически разходи.
   "Връщането към гулдена е глупост, това е безсмислено обсъждане", каза преподавателят по финансова икономика в Тилбургския университет Силвестер Ейфингер.
   Но добави: "Това е много опасно за оцеляването на кабинета".
   Правителството разчита на подкрепата на Партията на свободата (ПС) на Вилдерс, въпреки че тя не е в управляващата коалиция.
   ПС се нареди на трето място по брой на депутати след парламентарните избори миналата година главно заради твърдата си  позиция по имиграцията и исляма. Тя има споразумение с коалицията на либералната Народна партия за свобода и демокрация  (НПСД) и Християндемократическия призив (ХДП), което дава на правителството, което е за членство в еврозоната, нужното мнозинство за прокарване на закони.
   Вилдерс отрича, че иска да свали правителството чрез въпроса за еврото, но задълбочава разделението между коалицията и партията по важна тема, на която тя разчита за оцеляването си.
   "Еврото и Европа са ключов елемент на нашата външна политика. Как може да имаме различна позиция, разделение между коалицията НСДП-ХДП, която подкрепя Европа, и ПС? Това е най-опасният въпрос за нашия кабинет", каза Ейфингер пред Ройтерс.
   "Ако нямаме съгласие по такъв изключително важен въпрос, става все по-трудно да се избягват злополуки. В определен момент това ще се ускори", заяви той.
   Според социологическите проучвания в Холандия Партията на свободата се превръща във втората по популярност партия, главно поради това, че се противопоставя на скъпо струващото спасяване на сериозно задлъжнели членове на еврозоната.
 
   Напрежението се покачва
   Вилдерс, когото медиите нарекоха "мъжът с Моцартовата перука" заради силно изрусената му коса и прическа в стил "Помпадур", винаги е гласувал против правителството, когато то е  търсело парламентарна подкрепа за спасителни планове.
   Но с предложението за референдум Вилдерс засилва напрежението между своята партия и правителството. Дълговата криза в еврозоната вече свали няколко правителства и сега заплашва да погълне и холандския министър-председател Марк Рюте.
   Рюте отхвърли идеята за отказ от еврото, като заяви, че това ще бъде пагубно за ориентираната към износа холандска икономика.
   Но неговото правителство е критикувано заради подкрепата му за спасяването на страни като Ирландия и Португалия и за създаването на фонд за стабилност, предназначен за бъдещи спасявания във време, когато дълговата криза в еврозоната се разпространява като горски пожар към по-големи икономики като Италия.
   Ейфингер каза, че цената за Холандия при евентуално връщане към гулдена ще бъде "несъмнено многократно по-голяма от това, което даваме за фонда за стабилност".
   Вътрешният пазар на ЕС носи на Холандия печалба от около 1500-2000 евро на човек на година, а самото евро носи печалба от около 500 евро, заяви в доклад миналата седмица Централната служба по планирането, която анализира икономическата политика.
   "Последиците (от напускане на еврозоната) за холандските граждани, холандските компании, холандските банки, цялата система, включително държавната хазна, биха били огромни", каза финансовият министър Ян Кейс де Яхер.
   Все пак социологическите проучвания навеждат на мисълта, че много холандци още копнеят за гулдена и са недоволни от това, че  трябва да плащат за по-прахоснически страни в Европа, особено когато холандското правителство намалява разходите за здравеопазване, образование и социални осигуровки.
   Неотдавнашна анкета показа, че 32 процента подкрепят излизане от еврозоната, 60 процента са против напускането й, а 43 процента искат референдум за това дали да има връщане към гулдена. Според друго допитване повечето хора предпочитат страната да не се е отказвала от гулдена.
 
   Поглед в бездната
   Австрийската партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе от месеци заклеймява спасителните планове, използвайки плакати с лозунга "Нашите пари за нашите хора".
   Крайно дясната партия призовава за референдум само по въпроса дали да продължи спасяването на страни от еврозоната, но Щрахе се обявява и за отказ от европейската валута.
   През 2013 г. предстоят избори, а Австрийската партия на свободата се ползва със същата подкрепа като управляващите социалдемократи и изпреварва консервативната Австрийска народна партия, която е по-малкият партньор в коалицията.
   "Сега дори Париж и Берлин мислят за разцепване на еврозоната. Ние в Австрийската партия на свободата предложихме това в началото на кризата с еврото, защото в действителност това е единственото правилно решение. Това е единственият начин да спасим Европа", каза Щрахе.
   В интервю за в. "Йостерайх" през май той предупреди: "Ние трябва да се откажем от еврото, преди то да ни завлече в бездната. Имаме нужда от нова валута заедно с други силни във валутно отношение страни."
   Популистка партия във Финландия също призовава да се спрат усилията за спасяване на затънали в дългове страни. Партията "Финландците", която доскоро се наричаше "Истинските финландци", предупреждава, че страната излага на опасност високия си кредитен рейтинг, като помага на средиземноморски държави в беда.
   "ЕС ще стане съюз за дългове и данъци и в крайна сметка - съюз за разпределяне на приходи, в който страни с отличен кредитен рейтинг започват да финансират Юга", каза на 8 ноември пред парламента Тимо Сойни, който сега е кандидат за президент.
   "Финландия не бива да участва . . . в тези планове, защото те не работят. Започнете да защитавате финландските данъкоплатци", заяви той.
   Подобни партии могат да окажат влияние върху дебатите дори да не са част от правителството. Във Финландия някои партии от коалицията са принудени да предприемат по-твърд курс и да настояват страните да заделят допълнителни пари в замяна на спасителното финансиране.
   Евроскептичният натиск обаче може да предизвика обратен ефект, поне за Вилдерс. Той е противник на ,върхушката и предпочита да упражнява влияние като фигура, атакуваща отстрани, казват анализатори.
   За Вилдерс би било трудно да състави собствена коалиция, защото няма истински съюзници. Тези отляво, които са съгласни с неговия евроскептицизъм, не са съгласни с имиграционните му политики, а тези, които го подкрепят по темата за имиграцията, са проевропейски настроени.
   За партията на Вилдерс "въпросът за еврото е идеален въпрос за печелене на гласове: тя обаче много добре знае, че ако дойде на власт, може да направи много малко", каза преподавателят в Амстердамския университет Арнуд Боот.

   (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional