Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Опасни игри с шестия транш от заема за Гърция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Имерисия", 22 ноември, Атина

 

              Гръцкият премиер Лукас Пападимос при визитата си в Брюксел пое ангажименти и отправи послание, че политическите лидери в Гърция ще изразят по безспорен начин, който ще разсее всички съмнения, подкрепата си за прилагане на споразумението, постигнато от лидерите на еврозоната на 26 октомври.
               На срещите си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой гръцкият министър-председател отново стана обект на настойчивото им искане за предоставяне на писмени гаранции за това, че Атина ще спази поетите ангажименти по втория европейски спасителен пакет за Гърция, чиято продължителност е три години. В рамките на този пакет се предвижда Гърция да получи втори заем в размер на 130 млрд., а част от дълга й да бъде отписан на 50 на сто.
               Лукас Пападимос увери европейските си събеседници, че новото гръцко правителство ще предостави исканите от него писмени гаранции.
                 В публичните си изяви министър-председателят на Гърция подходи изключително внимателно и деликатно, като призна, че е нужно да бъдат дадени такива гаранции и да бъдат поети ангажименти, за да бъдат премахнати съмненията във връзка с бъдещите действия на партиите, които могат да са на власт в Гърция занапред, а също и да се подчертае необходимостта от подкрепа за икономическите политики на страната в средносрочен план.
               Пападимос обаче изтъкна, че начинът, по който ще бъдат дадени тези обещания и ще се поемат ангажиентите, е "тема, засягаща лидерите на гръцките политически партии", участващи в правителството, ръководено от него, и че той лично ще огласи тези гаранции пред Еврогрупата.
                Източници в Брюксел смятат, че с известни промени Еврогрупата би могла да приеме писмото, изпратено от лидера на гръцкото консерватори Андонис Самарас до Европейската народна партия.
                 До заседанието на Еврогрупата на 29 ноември обаче трябва да бъде намерено общоприемливо решение без "победители и победени". В тази насока определяща за това решение ще бъде днешната среща на гръцкия премиер с председателя  на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
                  От Люксембург Пападимос ще пристигне във Франкфурт, където ще има разговори с председателя на Европейската централна банка Марио Драги. Очаква се двамата да обсъдят новото споразумение по втория заем за Гърция, както и договарянето, което в момента тече между гръцкото правителство и  частните кредитори във връзка с опрощаването на част от гръцкия дълг.
                   Изпълнителният директор на Дойче банк вчера обяви, че излизането на Гърция от еврозоната био било катастрофално и би предизвикало неизчислими странични загуби.
                  Междувременно гръцкият вицепример и финансов министър Евангелос Венизелос вчера разговаря по телефона с министрите на финансите на Германия и Франция.
                   Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък изтъкна широкия национален консенсус, изразен с подкрепата на кабинета Пападимос в Гърция. Той обаче показа, че е обезпокоен от евентуални политически тактики, като изтъкна,  че са нужни "по-малко политически игри и повече работа".

                 (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional