Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Чичо ми ме продаде за 170 долара, за да стана атентатор самоубиец"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Субел Бандари и Харес Какар от ДПА


Кабул, 1 декември 


  Шерзай бил на 13 години, когато чичо му го продал на талибански бунтовници за 15 хиляди пакистански рупии (170 долара).
  "Тогава талибаните ми казаха да извърша самоубийствена атака", разказва Шерзай, който в момента е в младежки изправителен център в Кабул. "Казаха ми, че ще бъда мъченик и ще  отида в рая."
  Шерзай, овчар без баща и с прикована на легло майка, е от град Гардез, столицата на провинцията Пактия, която граничи с Пакистан и е център на военни операции.
  Той избягал малко след като бил продаден на талибаните. Но бил арестуван и съдът го изпратил в центъра, където учи и получава професионално обучение по тъкане на килими, шивачество и компютри.
  Той дели стая с още девет деца, които са в центъра за различни престъпления.
  Аманула, на 14 години, е там от три месеца.
  Той каза, че бил вербуван за самоубийствена мисия, докато учел в мадраса в северната провинция Кундуз.
  Аманула се предал на полицията в последния момент, точно преди да взриви джамия, често посещавана от афганистанските сили  за сигурност.
  На Аманула, както и на Шерзай, му било обещано да отиде в рая  чрез мъченичество.
  "Отначало вярвах, но след това изгубих вярата си", каза той на ДПА.
  Както Аманула и Шерзай, много деца са били подмамени или принудени да се превърнат в човешки бомби в продължилата едно десетилетие война, особено откакто бунтовниците все по-често
прибягват до самоубийствени бомбардировки след 2004 г.
  Миналата година 1141 човека са били убити в 140 самоубийствени атаки, според базирания в Индия Институт за управление на конфликтите.
  През септември ООН обяви, че броят на цивилните, загинали заради бомби и самоубийствени атаки през първите осем месеца на годината, е със 177 процента по-висок в сравнение с 2010 г.
  Докладът казва още, че ООН е открила "антиправителствени елементи", които вербуват деца, за да участват в самоубийствени атаки, да залагат бомби и да внасят незаконно оръжия и униформи.
  "Имаме информация, че талибаните набират деца на възраст между 11 и 17 години, за да извършват редица дейности, от въоръжена борба до пренасяне на оръжия през границата между Афганистан и Пакистан и залагане на самоделни взривни устройства", каза за новинарския уебсайт IRIN Ди Бриленбург Вюрт, съветник по правата на децата за ООН в Афганистан.
  В навечерието на мюсюлманския празник Еид ул Фитр през август  президентът Хамид Карзай помилва 20 деца, някои само на 7 години, които са били подготвяни от талибаните да станат атентатори самоубийци.
  "Нашият молла ни каза, че когато осъществим самоубийствената атака, всички около нас ще умрат, но ние ще останем живи", каза 9-годишният Гулам Фарук.
  Висш афганистански служител от разузнаването каза, че до 60 процента от самоубийствените атаки се извършват от непълнолетни.
  Тази година властите са арестували около 100 непълнолетни, потенциални атентатори самоубийци, каза Лутфула Машал, говорител  на Националната дирекция по сигурността.
  "Бунтовниците в Афганистан използват деца като атентатори и през последните шест месеца има увеличение на самоубийствените атаки от непълнолетни", заяви Машал.
  Базираната в САЩ организация Хюман райтс уоч описа този феномен като "нечувано оскърбление срещу човечеството". Тя каза,  че тенденцията да се вербуват деца от талибаните, за да бъдат
използвани като атентатори камикадзе, е нараснала обезпокоително  през последните месеци".
  "Замесени са все по-малки и по-малки деца", каза тя.
  Талибаните отричат да използват деца в самоубийствени мисии. Техният кодекс на поведение, Лайха, също им забранява да използват деца в "джихадистки операции".
  Говорителят на бунтовниците Забиула Муджахид нарече докладите  "пропаганда, замислена от разузнатателната мрежа, срещу движението".
  "Да, имало е много твърдения в медиите, че се вербуват деца, но ние имаме свои собствени правила и предписания за джихад и тези правила не ни позволяват да подтикваме непълнолетни деца
към мъченически мисии", каза Муджахид за ДПА.
  Той заяви още, че избират само "зрели бойци", за да се бият в  талибанските редици.
  "Имаме стотици търсещи мъченичество, които чакат реда си. Мъченическите операции не са работа за деца", увери той.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional