Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Приключва предизборната кампания в Русия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Изборите за Държавна дума в неделя са централна тема в руския печат. В навечерието на вота властите активизираха борбата срещу наблюдателите от опозицията, пише “Ведомости”.

“На първи план излезе не гласуването, а евентуалното оспорване на резултатите”, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Московската прокуратура образува вчера административно дело срещу правозащитната организация “Голос”, която следи за изборни нарушения, напомня изданието. Разгърната е активна кампания в абсолютно съветски пропаганден дух срещу “Голос”, чиито представители наблюдават изборите над 10 години, изтъква “Ведомости”.

Според прокурорите, “Голос” е публикувала в предизборната седмица данни от свои изследвания - статистика за агитацията и анализ на сигнали за нередности, с което е нарушила административното законодателство за медиите.

“Голос” е фалшифицирала обществено значими сведения, разпространявани като достоверни, и е била пристрастна спрямо една от партиите, твърди прокуратурата. Става дума за управляващата партия “Единна Русия”, пояснява вестникът.

“Голос” има съвместен проект с руския информационен сайт Газета.ру, наречен Карта на изборните измами. Интерактивният сайт е регистрирал от август досега близо 4500 случаи на предполагаеми нередности в предизборната кампания, огромна част от които са приписвани на  управляващата партия “Единна Русия”, съобщи вчера Франс прес във връзка с разследването. Според “Ведомости” вече са регистрирани над 6000 сигнала.

Темата за продажните неправителствени организации, “получатели на субсидии” и “юди”, които разклащали ситуацията, бе повдигната на конгреса на “Единна Русия” миналата неделя от партийния лидер - премиера Владимир Путин. И още във вторник депутати от Думата сезираха прокуратурата, за да провери финансовите източници на “Голос”, подчертава всекидневникът.

Сдружението на избиратели “Честен избор”, което е лоялно към държавните власти, разкритикува тази седмица “Голос”. Телевизия НТВ ще излъчи днес изобличителен филм за организацията, а в сряда Газета.ру се отказа “да рекламира чрез банери” съвместния си проект с нея, информира изданието.

Програмата минимум е да се отклони вниманието на “Голос” от текущата й работа, програмата максимум - да бъдат лишени правозащитниците от възможността да събират информация за нарушения в изборния ден, смята Андрей Бузин, експерт на организацията, цитиран във “Ведомости”.

Ако съдът признае “Голос” за виновна, а организацията продължи “незаконната си дейност”, тя може да бъде разпусната от прокуратурата, пояснява пред “Комерсант” Павел Чиков, лидер на правозащитното сдружение “Агора”.

На 4 декември “Голос” ще изпрати в изборните секции 3000 наблюдатели и не изключва нови провокации, заявил за вестника Григорий Мелконянц от ръководството на организацията.  Прокурорското изявление за закононарушения от страна на “Голос” е “толкова некоректно и мъгляво, че има шансове да бъде обжалвано дори в наше съдилище” в Русия, коментира руски адвокат, цитиран в материала.

“Независимая газета” помества статия за методите, използвани в кампанията. На закрито съвещание в градската управа на Коломна (Московска област) чиновници не само агитирали за “Единна Русия”, но и обяснили “как трябва да се води борба срещу наблюдателите”, пратени от нейни “конкуренти”. Това заявил за всекидневника местен пълномощник на комунистическата партия, който подкрепил своите думи с видеозапис.

Шефът на регионалната избирателна комисия дал следните инструкции: “Наблюдател иде от думата “наблюдавам”. Само да наблюдава. Отвори ли си устата - край. Събирате се, правите акт и молите полицая да го отстрани”.

Вестникът описва и друг предизборен инцидент. В Санкт Петербург недоволството от “Единна Русия” достигнало “шокиращи мащаби” - в Интернет бил разпространен видеозапис, в който младежи хвърлят от моста в река Мойка агитатор на властовата партия. Той обаче “не пострадал, защото знаел да плува”.

Инциденти ставали и в град Воронеж (Западна Русия), където полицията демонстрирала “повишена предизборна активност” - три часа бил разпитван например местен жител, раздавал агитационни материали против “Единна Русия”, разказал той самият.

Междувременно в московски съд бил подаден и първият иск, свързан с изборите. Извънпарламентарната партия “Яблоко” настояла да бъде призната за незаконна забраната на руската ЦИК да се излъчва по телевизията неин предизборен клип. В него лидерът на “Яблоко” Григорий Явлински обръща внимание на оскъдната политическа дажба на хората в Русия - “само четири ястия в менюто”. Така “Независимая газета” описва намека на Явлински за четирите парламентарни партии във федерацията.

Вчера Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев, оглавяващ листата на “Единна Русия”, проведоха среща със свои привърженици. Целта бе да обсъдят с тях задачите за предстоящето светло бъдеще и да убедят избирателите, които още се колебаят, да гласуват правилно, пише електронното издание “Заголовки”.

Според “Комерсант”, цитиран в материала, Медведев заявил, че ще тръгне на изборите без срам, тъй като много  замисли на партията били осъществени.

Засегната бе и политиката, посочва “Росийская газета”.  Президентът напомнил, че в западната Калининградска област на Русия вече действа нов радар. Страната обаче има средства и възможности за други стъпки, дори за да разположи ударна групировка на западните си граници, добавил той.

Според “Комсомолская правда”, Путин обещал идната година да бъдат повишени двойно заплатите на някои категории военнослужещи.

Участници в срещата съзряха в подобрената демографска ситуация в Русия пряка заслуга на Путин, пише “Московский комсомолец”. Жителка на опожарено руско село, възстановено с грижите на премиера, заявила, че след 4 негови посещения там “за пръв път от дълги години се родили 18 бебета”.  

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional