Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

От отрязани конски глави до интернет блогове - еволюцията в заплахите на италианската мафията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стив Шерър, Ройтерс


Рим, 6 декември    

През 21 век италианските мафиоти продължават да използват куршуми, анонимни телефонни обаждания и мъртви животни, за да сплашват, но са намерили и ново средство - блоговете в интернет.
   Италиански кметове и представители на местната администрация  през миналата година са получили 212 заплахи, сочат данните от доклад, който показва запазващото се влияние на организираната
престъпност върху обществото и политиката в Италия, особено в по-слабо развитата южна част на страната.
   За последните 20 години са били разпуснати 202 градски съвета, защото са били под контрола на организираната престъпност, се казва в публикувания в петък миналата седмица доклад на сдружението на местните и областните власти в Италия "Обществено мнение" /Avviso Pubblico/.
   Най-често използваните методи за сплашване на представителите на местната администрация, които отказват да сътрудничат на организираната престъпност, са подпалване на автомобилите им, изпращане на пощенски пликове с куршуми или кутии с отрязани глави на животни, което напомня за незабравимата сцена от филма "Кръстникът" с отрязаната глава на състезателния кон.
   Но срещу Каролина Джиразоле, кметицата на малко 15-хилядно градче в Южна Италия, е използван по-модерен метод - анонимни писания в интернет блог.
   "Не се чувствам в безопасност", каза 48-годишната Джиразоле в телефонно интервю, което даде от градчето Изола Капо Рицуто в Калабрия - областта, от която е мощната престъпна организация
ндрангета.
   "Написаното в блога показва, че тези хора са готови да направят и да кажат всичко, за да ни накарат да си тръгнем. Ако не си тръгнем, а ние нямаме никакво намерение да го правим, какъв ще е следващият им ход?"
   Авторите на анонимните писания в блога, чийто хост е популярната система за автономни блогове WordPress, "знаят къде ходя. Знаят какво правя", каза тя.
   Според изследването миналата година ндрангета е отправила 41  процента от заплахите, двойно повече от заплахите на сициалианската мафия.

    ЗАПЛАХИ

   Докато новият министър-председател Марио Монти се бори да възстанови контрола върху разклатените публични финанси и да направи основен ремонт на изпадналата в  застой икономика,
организираната престъпност продължава да пречи на бизнеса и служителите, на реда и законността.
   Сметната палата на Италия оценява корупцията сред държавните  служители за миналата година на 60 милиарда евро, а според италианската централна банка всяка година се изпират 150 милиарда евро, получени от престъпна дейност.
   Босовете на организираната престъпност се нуждаят от помощта  на местните жители и затова им е необходимо да контролират местната власт и администрацията, каза Рафаеле Кантоне, прокурор
 в Неапол, където действа престъпната организация Камора.
   "Когато не могат пряко да контролират избора на кмет, обикновено клановете използват заплахи, за да се опитат да си върнат влиянието", каза той при представянето на доклада.
   В провинцията, в която се намира градчето на кметицата Джирозале, Изола Капо Рицуто, повече от 18 процента от градските  съвети са заявили, че са получавали заплахи, сочи докладът.
   За сплашване са използвани имейли, факсове и дори графити. Убивани са домашни животни, поставяни са бомби пред домове и офиси, изсичани са частни градини с портокалови, маслинови и
лешникови дървета.
   Когато заплахите не дават резултат, понякога следващата стъпка са убийствата.
   Миналата година кметът Анджело Васало е застрелян, защото прави опит да осигури честно и прозрачно управление в крайбрежното градче Полика, намиращо се южно от Неапол. През 2005 г. същото се случва и с местния политик Франческо Фортуньо,  докато гласувал на първичните избори на Демократическата партия  в Локри, Калабрия.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional