Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Автономията на провинциите създава заплаха от разделение на религиозна основа в Ирак

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Уалед Ибрахим, Ройтерс


Багдад, 7 декември    

Действията на някои населени предимно със сунити иракски провинции за извоюване на по-голяма автономия заплашват да засилят напрежението между религиозните общности и да поставят под натиск и без това слабото централно правителство след като американците си заминат в края на годината.
    Само седмици преди последните войници на САЩ да се изтеглят, увеличаващите се призиви за местно самоуправление са израз на  разочарованието от ръководеното от шиити правителство и могат да засилят разделението между сунитската и шиитската общности в  страната.
    Настроенията за повече власт за провинциите тлеят от години в Ирак - страна, която е водовъртеж от конфликти на етническа, религиозна и племенна основа. В провинция Басра някои жители, на които вече им писна от изключително бавните темпове на  развитие, искат повече контрол върху техните петролни полета - едни от най-големите в света.
    Но обявената неотдавна автономия на провинция Салах ад Дин, където е и родният град на бившия диктатор-сунит Саддам Хюсеин, изостри още повече дебатите по темата.
    "Обявената от провинция Салах ад Дин автономия, както и  това, което се случи след това, показва, че все още продължава конфликтът на религиозна основа, и че той  присъства силно на политическата сцена в Ирак", твърди Яхия Кубаиси, анализатор от иракския Институт за стратегически изследвания.
    Направеният в Салах ад Дин опит отчасти беше и гневна реакция срещу операцията на централното правителство, при която бяха арестувани над 600 души. Според властите те са бивши армейски офицери и са били членове на забранената партия БААС на Саддам. От Багдад заявиха, че е имало заговор на хора, свързани с тази партия, да завземат властта веднага щом американските  войници си тръгнат.
    Ирак бавно започва да се възстановява след десетилетия на война. Връхната точка на конфликта между шиити и сунити беше достигната в периода 2006-2007 г., но иракските сили продължават да се бият със сунитските бунтовници и шиитските милиции.
    Темата за автономията не е нещо ново за Ирак. Кюрдското малцинство на север се радваше на полуавтономия години наред, след като през 1991 г., след Войната в Залива, западните сили наложиха зона, забранена за полети. Централното правителство реагира гневно на неотдавна сключената сделка между Регионалното правителство на Кюрдистан и американския петролен гигант "Ексън Мобайл" за проучвания за добив на нефт на север.
    В други части на страната иракчаните са недоволни от недостига на електричество, вода, работни места и жилища.
    "За нас автономията е труден избор, но е неизбежен", твърди  Омар Хасан, председател на общинския съвет на Самара - един от  най-големите градове в провинция Салах ад Дин.
    "Причината за това е политиката на пренебрежение, недопускане и маргинализиране, прокарвана от централното правителство. На хората им писна", каза той.
    Автономията би предоставила на провинциите повече власт над финансите, администрацията и законите, и ще им осигури решаваща роля в управлението на публичната собственост, което ще откъсне петролните полета от контрола на Багдад.
    Министър-председателят Нури ал Малики, който взе участие при изработването на конституцията през 2005 г., е поддръжник на  силното централно правителство.
    Както в публични изказвания, така и по време на лични срещи с племенни водачи, неговото правителство се опитва да укроти движението за автономия, отчасти заради опасения от евентуална
нестабилност, с оглед на това, че изтеглянето на американските войници е в разгара си и че последните 18 000 души трябва да напуснат страната преди 31 декември. 
    Партията БААС беше забранена след предвожданата от САЩ интервенция през 2003 г., свалила от власт Саддам Хюсеин, който по-късно беше и екзекутиран. Отстраняването на членовете на БААС
остана като отворена рана в Салах ад Дин.
    "Не по-малко от 60 процента от населението на Салах ад Дин бяха баасисти", твърди членът на провинциалния съвет Сабхан Мула Шияд. "На тях им бе забранено да заемат високопоставени постове
съгласно Закона за дебаасификация, но няма логика те да бъдат дебаасифицирани до живот."
    Иракски представители отдавна изразяват опасенията си, че баасистите ще опитат отново да завземат властта, когато американските войници си заминат. Малики настоява, че бившите членове на БААС искат да превърнат Салах ад Дин в свое убежище.
    Напрежението около исканията за автономия тлеят вече месеци наред. Председателят на парламента Усама Абдел ан Наджафи заяви, че тази година сунитите може и да започнат да обмислят вариант
да се отцепят, ако Багдад не започне да се отнася към тях по-справедливо.
    През юли Малики предупреди, че отцепването на която и да е  група от населението ще доведе до кръвопролития и заяви, че макар иракската конституция да предоставя на провинциите известна автономия, тя не допуска отцепване.
    "Ние смятаме, че това би имало тежки последици", заяви на пресконференция в сряда Халид ал Атия, член на партията на Малики "Ислямски призив" /"Дауа"/. "Трябва да подходим мъдро, когато се занимаваме с този въпрос, за да запазим целостта на Ирак."
    В населения предимно с шиити петролен център Басра се говори за автономия от години, защото хората там виждат как се увеличава износът на нефт и същевременно търпението им се изчерпва заради спиранията на тока, безработицата и бавното развитие на жилищното строителство и бизнеса.
    Според конституцията за предоставяне на автономия трябва да се състои реферундум. Централното правителство е длъжно да изпрати всяко официално искане за допитване до народа на избирателната комисия в срок до 15 дни.
    Губернаторът на провинция Салах ад Дин, Амар Туама, заяви,  че Багдад вече е пропуснал изисквания от конституцията срок.
    "Ще се срещнем с президента, тъй като той е пазителят на конституцията. Ще се опитаме да го убедим да се намеси", заяви Туама. "Засега не търсим ескалация."

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional