Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво ще предизвикат съботните протести в Русия - отстъпки на властта или затягане на гайките,

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАМосква, 12 декември /БТА/
   Руският печат коментира съботните протести на опозицията срещу фалшификациите на парламентарните избори от 4 декември, спечелени по официални данни от управляващата партия "Единна Русия". Комерсант" помества мнение, публикувано снощи от президента Дмитрий Медведев на страницата му във Фейсбук: "Хората имат право да изразяват позицията си, което и сториха вчера. Добре че всичко мина в рамките на закона".
   Най-големият митинг - в Москва - приключи без провокации и произшествия, пише "Росийская газета". "Не се усещаше никаква агресия от страна на полицията", подчертава официозът. Спокойно минаха и митингите от този род в други градове на Русия - и разрешени, и не съвсем, добавя изданието.
   Протестиращите искаха по-специално свобода за политическите затворници, отмяна на резултатите от парламентарните избори, оставка на председателя на ЦИК Владимир Чуров, регистриране на всички политически партии и демократизация на законодателството в тази област.
   Вестниците припомнят изявлението на президента Медведев чрез  Фейсбук, че "не одобрява лозунгите и изявленията, прозвучали на  митингите", но е разпоредил да бъдат проверени всички сигнали за нарушения от изборните секции.
   Представители на "Единна Русия" също заявяват, че е необходимо опозицията да бъде чута, посочва "Комерсант".
   В експертните среди се чуват мнения, че след митингите властта трябва "да склони на отстъпки". Някои експерти не изключват реформи в политическата система. Според други, ще са достатъчни стъпки, които "няма да затруднят живота на властта" и  нейната партия, пише всекидневникът. "Президентската администрация вече подготвя масова подмяна на губернатори, от които ще се търси отговорност за изборните резултати" - намалялото присъствие на "Единна Русия" в Държавната дума,
добавя "Комерсант".
   Репортер на вестника откроява сред участниците в московския митинг младежта от 18 до 35 години, "станала за пръв път субект на уличната демокрация". "Това не бе зародилата се средна класа,
 както веднага започна да се говори (. . .) Бяха обаче хора, с които може да се гордее всеки митинг - искрени, не бездомни, със  сигурност не и глупави, добре закусили, най-сетне. И бяха хора,  на които наистина им беше кипнало", добавя той.
   Експерти на "РБК дейли" обаче твърдят, че в Москва е демонстрирала "онази същата средна класа, чиято поява бе тъй дълго очаквана от властите".
   Един от тях изтъква "рязката политизация на обществото" в Русия, станала обаче според него не в изборната нощ, а "през септември, на конгреса на "Единна Русия", когато бе обявено, че Владимир Путин се връща в Кремъл". Събралите се в събота "отчасти протестираха точно срещу този сценарий", добавя руският  политолог.
   Негов колега заявява пред "Московский комсомолец", че на московския митинг са присъствали "две трети от приятелите му" - топмениджъри на големи фирми, доларови милионери.
   В провинцията също митингуваха успешни и заможни хора. Властта толкова се увлече "да бърше сълзите на бабички и несретници", че забрави за онези, които всъщност градят страната, допълва експертът.
   Европа реагира с митинги в подкрепа на протестите в Русия, отбелязва "РБК дейли". "Новие известия" помества подробности за акции край руските мисии в Испания, Германия и Япония, събрали десетки "възмутени от изборните резултати".
   Съботният масов митинг в Москва и десетките протести в други  руски градове не бяха само свидетелство, че гражданската активност излиза на ново равнище. Те показаха, че за пръв път от
 10 години насам дневният ред на страната се формира не от Кремъл, а от опозицията, от социалните мрежи, от десетките хиляди участници в акциите, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.
   Властта в Русия е силно смутена, явно не е била готова за подобно развитие, смята изданието.
   "Властите са изплашени и още е рано да съдим дали са склонни  за отстъпки или обратното - за затягане на гайките", заявява пред "Ведомости" Леонид Гозман, бивш съпредседател на
опозиционната партия "Справедливо дело".
   "Не се очакват незабавни промени, събралите се нямаха революционен устрем", смята наблюдател, цитиран в материала.
   Очевидно е обаче и друго - че хората са се отдръпнали вече от Владимир Путин, лидера на "Единна Русия", смята той. Путин "вече няма откъде да получава енергийно захранване и системата, която е изградил, ще се свлича и руши през идните шест години - и това ще е последният му мандат" на президентския пост, коментира аналитикът изборите за държавен глава на Русия през март.
   Протестиращите обаче нямат единна платформа. Както нямат и единен лидер, изтъква руски анализатор пред "Московский комсомолец".
   Основният проблем на Русия не са изборните фалшификации, а фактът, че страната всъщност се управлява "не от тандеми и триумвирати", а от "сплотен и смел, ловък и енергичен отряд -
номенклатурния елит", смята коментатор на "Московская правда".
   Този елит "кара дори най-революционните революционери да играят според неговите правила, щом дойдат на висшите постове", и за него е добре дошло всяко "изпускане на пара" чрез псевдополити-чески акции, добавя наблюдателят.

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional