Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

П. Стоянов: Наруших конституцията, но спрях гражданска война

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Frognews.bg

Не се лаская от факта, че според социолозите съм най-високия рейтинг от всички български президенти досега. Това обяви по Нова ТВ първият син президент на България Петър Стоянов.
 

Той обясни, че след като излизат резултатите, стотици хора са му се обадили.

Техните послания бяха за мене своеобразна реабилитация за времето преди повече от десет години, когато смятахме, че с идеи можехме да променим Българи. По онова време един долар струваше 350 лева, инфлацията беше галопираща, липсваха стоки по магазините, страната се раздираше от протести на недоволни хора. На младите сега не им се вярва, че всичко това се е случило и сме минали през тези изпитания.

 В проучването на социолозите Петър Стоянов е политикът, постигнал най-висок резултат на одобрение – 91%, в годините на прехода. Този ръст е бил отчетен през месеците, когато Жан Виденов подава оставка и пада правителството на БСП.

 Тогава в кабинета ми на Дондуков 2 дойдоха Георги Първанов и Кольо Добрев. Носеха папка с втори вариант за правителство на левицата. Не се заинтересувах от имената на новите министри, но ако бях взел папката, това означаваше до я препратя в парламента, а там БСП имаха мнозинство. В същото време народът беше окупирал и парламента и президентството. За да влязат при мене и Първанов и Добрев им осигурих резервен втори вход. Не взех от тях папката, защото можеше да се изправим пред гражданска война. Тогава разбрах, че съм нарушил Конституцията на България. Три часа по-късно свиках консултативния съвет за национална сигурност към президента. Всички присъстващи подкрепиха решението ми, а Добрев и Първанов декларираха, че се отказват от втори червен кабинет. Тогава отворих прозорците на Дондуков 2 и съобщих на протестиращите хора за взетото решение. Постъпих така, защото тогава България имаше само властта на Президента, парламентът беше блокиран, а правителството не работеше. Не пожелавам повече в България някой политика да достига до одобрение от 91%, каквито имах тогава. Това се случва само в ненормални ситуации, а аз не желая страната да изпада повече в такива,  декларира Петър Стоянов.

 Той заяви, че преходът в България и социалистическите държави е бил извършен от тайните служби и от съответните комунистически партии.

 Имаше посветени хора от номенклатурата, които знаеха какво ще се случи след падането на комунизма. Те не желаеха повече да управляват милиарди и огромни ресурси, и да не могат тези блага да ги предават на децата си. Затова създадоха някаква демокрация, но контролирана от тях чрез пари, медии, институции. И приз нас в СДС имаше много внедрени хора, които опорочиха синята идея, призна Петър Стоянов.

 Той е оптимист, че въпреки сериозните проблеми в синята партия сега, тя има сили да се изправи и да върви напред.

 Преди години аз подкрепих Мартин Димитров за лидер, защото е ново лице и никой не можеше да го обвинява за стари градове. Но бях против съюзяването му с ДСБ. С Костов, Екатерина Михайлова и Веселин Методиев той не може да бъде ново лице. Аз направих крачка назад, отдръпнах се от политиката, за да дам шанс на новите в СДС, подчерта Стоянов.

 Той призна още, че е направил грешка като се е върнал в СДС, след като е излязъл от президентството. Но е постъпил така не заради власт, а защото партията е затъвала.

 Въобразих си, че мога да помогна, но чудо не стана. СДС продължи да върви назад заради стари лица, категоричен бе първият син президент.

От: http://www.frognews.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional