Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как се разузнава най-секретната държава в света

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Табасъм Закария и Марк Хозебнол, Ройтерс

Западните разузнавателни служби не са изненадани, че Ким Чен Ир почина от инфаркт. Изненада ги времето, когато се случи това.

През 2008 г. Ким Чен Ир претърпя инсулт и страдаше от високо кръвно и диабет, обичаше коняка и пурите, така че, когато на 69 години сърцето му спря, експертите по Северна Корея не бяха в шок.

"Знаехме, че от известно време съществува риск от остра криза, свързана със сърцето или кръвоносната му система, но никой не можеше да каже кога ще се случи тя", коментира американски представител, пожела анонимност.

При толкова сложна задача - да се декодират сигналите от най-непрозрачното общество на планетата - не беше възможно дори да се прогнозира колко време ще отнеме изтичането на информация за смъртта на диктатора.

 Високопоставен европейски представител казва, че германското правителство разполага с едни от най-добрите разузнавателни данни за здравословните проблеми на Ким Чен Ир и машинациите на управляващата клика. Причината е, че преди и след падането на източногерманския комунистически режим Ким и семейството му бяха редовни пациенти в Charité - един от най-големите медицински центрове в Европа, намиращ се в Източен Берлин. Екипи от тази университетска болница често посещаваха Северна Корея за прегледи на диктатора и други членове на елита.

Въпреки това смъртта на Ким Чен Ир изненада всички. Едва преди няколко седмици се смяташе, че здравето му е "доста добро" и че се кани да пътува с влака си до Русия за официални срещи.

 Различни източници

Западните разузнавателни агенции използват спътници, електронно подслушване и шпионска информация от азиатските си съюзници, за да опитат да разберат какво се случва в почти херметичено затворената държава.

Други данни идват от избягалите от режима информационни сайтове с контакти вътре в КНДР и от публични изявления на пътуващи в чужбина лидери от Пхенян. Един от последните такива случаи бяха интервютата на един от синовете на Ким Чен Ир, давани в Макао. По-рядко може да се съберат данни от западни граждани, допуснати в страната.

Но въпреки всичко това политическите интриги в управляващите върхове остават загадка за чужденците. Разузнаването на САЩ класифицира Северна Корея като "много трудна цел". Понеже влизането в КНДР е силно ограничено, всяко посещение е възможност да се събере каквато и да е информация.

Когато през 2009 г. в Северна Корея за преговори за освобождаването на двама журналисти бе бившият президент Бил Клинтън, той бе придружаван от собствен лекар и хората му можаха да огледат отблизо Ким Чен Ир, разказва Майкъл Грийн от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон. "Беше доста полезно", обобщава Грийн, който е бивш специалист по проблемите в Азия към Съвета за национална сигурност в Белия дом.Но такива посещения от представители на Запада са рядкост, а информацията от партньорските разузнавателни служби в Азия трябва да се анализира през призмата на техните собствени интереси.

"Китайците видяха Ким Чен Ир и не споделиха с нас, че е болен, напротив - казваха ни, че изглеждал страхотно", допълва Грийн.

Пекин има интерес да избегне нестабилност в Северна Корея, за да не тръгне бежанска вълна или пък да се засилят връзките между Южна Корея и САЩ, продължава Грийн. "Те непрекъснато ни казваха, че всичко е страхотно, много стабилно."

Опитвайки да разчепкат дворцовите интриги, американските анализатори, работещи със Северна Корея, смятат, че Ким Чен Ир не е проправил пътя на сина си Ким Йон Ун. 27-годишният наследник не е начело нито на военните, нито на партията и може да му се наложи да води битка със зетя на баща си, който има силни позиции зад кулисите. "Това не е фамилия, която радостно се събира по семейни поводи", казва Грийн.

 Калигула и азиатската призмаКим Чен Ир остави една от съпругите си, изпаднала в немилост, да умре от рак, без да я посещава и без да й осигури подходящо лечение, допълва той. "Това е повече като Калигула, отколкото като семейна картина на Норман Рокуел."

Новият лидер учи в средата на 90-те години в колеж в Швейцария, но се очаква да продължи твърдата антизападна линия на баща си, при това под натиск да демонстрира нещо повече, защото трябва да консолидира властта около себе си.

"Бащата на Ким десетилетия наред се подготвяше да поеме управлението и разполагаше с години да консолидира властта около себе си. Ун може да няма достатъчно опит и време, за да поеме ефективно контрола над военните и елита, които крепят фамилията Ким на власт", обяснява американски официален представител.

"В същото време е възможно подготовката му дотук да се окаже достатъчна, а и елитът на режима е инвестирал твърде много във фамилията или е достатъчно предпазлив, за да направи нещо друго, освен да го подкрепи."

 Плявата и зърното

За толкова затворено общество обаче е нужна много работа, за да се разделят слуховете от фактите.

"Информацията изобщо не е добра. Всичко прилича на кремлинология от най-мрачните години на Сталиновата епоха, само че десет пъти по-лошо", обяснява Никълъс Еберстад, експерт по Корея в American Enterprise Institute. "Има едно огромно блато от слухове и спекулации, около които се въртят хората. Когато се доберем до съществена информация, тя е много, много малко."

Когато Ким Чен Ир дойде на власт, той вече ръководеше военните, партията и спецслужбите, казва Брус Бехтол, бивш служител на разузнаването и преподавател в  Angelo State University. Синът му обаче не е в тази позиция. "Макар да е на път да консолидира властта си, той още не го е постигнал. И това е много важна разлика спрямо ситуацията от 1994 г. Единственият начин той да поддържа властта си е, като съхрани статуквото, създадено от баща му, което значава твърд курс."

 Партията е по-секретна от бомбата

Разузнавателните спътници могат да разкрият придвижване на войски, но са бесилни пред случващото се в политическата сфера."Много от работата ни всъщност е гадаене", казва Грийн. Западът знае повече за севернокорейската ядрена програма, по която води провалили се преговори, допълва той. "Администрацията не знае докъде са стигнали те с ядрените си възможности, но определено знае посоката и средствата, по които те работят."

Западът събира информация за севернокорейския ядрен капацитет от различни източници, включително от тестването на специално устройство за ядрен заряд, разбиването мрежата на А.К.Кан и посещения на учени като Зигфрид Хекер от Станфордския университет, който миналата година показа севернокорейска инсталация за обогатяване на уран.

Специалисти по разпространение на оръжията за масово унищожение твърдят, че Пхенян разполага с материал, достатъчен за производството на до 10 атомни бомби, но все още няма възможност да монтира заряд като бойна глава на ракета.
 

От: http://www.dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional