Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шефовете на кървавата „Индиго” печелят милиони в „Какао бийч

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

Близките на 6 от жертвите се съгласиха на кръвнина от по 50 000 лв. преди 8 години
Докато стотици тийнейджъри кършат тела в технопартитата на „Какао бийч” в Слънчев бряг и се друсат с амфетамини и холандска трева, малцина знаят, че всъщност танцуват върху изсъхналата кръв на 7 останали завинаги деца от дискотека „Индиго”. Задушените на 21 декември 2001 г. на стълбите на „Индиго” Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска сега щяха да бъдат между 20 и 24 години. Собствениците на тогавашната софийска дискотека Димитър и Красимир Илиеви сега са сред главните организатори на технопартитата на световни диджеи като Сиесто и продължават да печелят милиони. Миналата година стана ясно, че в „Какао бийч” крият от данъчните 19 от всеки 20 лева оборот Печалбата е над всичко, а смъртта, дори и масова, не може да затъмни ничии печалбарски апетити.

10 години по-късно след трагедията пред „Индиго” никой не си спомня кои са виновните. Защото дори и на книга най-големият виновник – управителят на дискотеката Ангел Николов, се отърва с глоба от 1000 лв. Двамата охранители Георги Василев и Анри Силаги бяха глобени по 800  лв. С най-голяма глоба е наказан тогавашният председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски – 1500 лв. Присъдите влязоха в сила едва през 2008 г., когато Върховният касационен съд потвърди решението на софийските апелативни съдии.

Всъщност чисто житейски най-големият абсурд на правосъдието ни дори не е това, че собствениците на почернената дискотека Димитър и Красимир Илиеви не бяха признати за виновни. Те успяха да се споразумеят с 6 от семействата на загиналите  още през 2002-2003 година и им изпратиха по 50 000 лв. Абсурдното е, че тези пари впоследствие им бяха овъзмездени от държавата, която през 2009 г. им даде 2 млн. лв. за понесени щети от атентатите от 11 септември 2001 г. Двамата предявяват иск към държавната фирма АДИС за пропуснати ползи, след като заради атентатите в Ню Йорк на столичната ул. "Съборна", където по това време се помещава посолството на САЩ, са поставени предпазни заграждения и бариера. На същата улица се намира бар "Астория", стопанисван от братята Илиеви, който по това време е бил в ремонт. Според иска забраните за движение на превозни средства в района са нанесли щети на Илиеви, заради което държавата се бърка с над 2 млн. лв.

На практика двамата братя два месеца по-рано са били толкова напред, че дори и смъртта на 7 деца не може да ги събори финансово. "Сега държавата трябва да се бръкне и да плати сигурно повече, отколкото същите тези хора са платили на семействата на загиналите в "Индиго". Това е един пресен резултат от съдебните куриози в държавата", коментира решението неуспелият кандидат за президент Ивайло Калфин, който по онова време е вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев.
За Илиеви платените на близките 300 000 лв. са пари за семки и бонбонки  През 2008 г. лъсва и друг абсурд на българското правосъдие – отказалата се тогава да вземе обезщетението от братята майка на загиналия Димитър Андреев - Марияна Томова, получава точно 50 000 лв. с присъдата. Тогава пък адвокатът Марин Марковски се хвали, че е спестил 5-6 години мъки на родителите, като ги е накарал да вземат парите за смъртта на децата си. Тъжно е, че децата ни струват 50 бона, а един загинал кон се оценява за 50 000 евро, сочи практиката на порочното българско правосъдие. Сигурно, защото е по-лесно да оцениш какъв приход ще донесе едно животно...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional