Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва превръща ОДКС от декоративна структура в пълноценен военнополитически блок,

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 21 декември /БТА/
  Държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) търсиха вчера на среща в Москва начини за повишаване на потенциала и сплотяване на своето обединение, което ще чества догодина 10-годишен юбилей, пише днес руският вестник "Росийская газета".
  ОДКС разработи план за действия, в случай че обстановката в Афганистан се изостри след изтеглянето на международната коалиция през 2014 г. Русия, Армения, Беларус, Казахстан,
Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан се разбраха също да не приемат на своя територия военни бази на други държави, без да има общо съгласие по въпроса, посочва вестникът.
  Нестабилност обаче възниква понякога и в самите страни от ОДКС. Всеки път отново се повдига въпросът дали сдружението може да използва своите Колективни сили за оперативно реагиране
(КСОР), за да усмири вълненията. Споразумението за тези сили по принцип не предвижда това, но вече - първо след събитията в Киргизстан, а сега и в Казахстан - мненията в ОДКС вече не са толкова категорични. Оттам обаче припомнят, че използването на КСОР е възможно само по молба на властите в една или друга държава и при консенсус в самата организация, пише изданието.
  ОДКС изтъкна, че няма нито повод, нито право да се меси в Казахстан; генералният секретар на организацията Николай Бордюжа е убеден, че властите в страната могат да нормализират
обстановката сами, добавя всекидневникът.
  Казахстан пое от Беларус председателството в ОДКС и президентът Нурсултан Назарбаев очерта основните насоки в развитието на военнополитическия блок. Предвиждат се по-специално мерки за опазване на информационното пространство на страните членки - особено актуални на фона на вълненията в ред държави - развитие и укрепване на КСОР, колективна защита на въздушното пространство в Централна Азия, засилване на борбата с наркобизнеса, посочва "Росийская газета".
  "Комерсант" припомня, че успоредно с форума в Москва се състоя и среща на върха на ОНД.
  "До неотдавна някои предричаха на тези организации бавно умиране, но сега Москва явно е открила ново предназначение за тях. ОДКС е призована да стане сигурна преграда пред заплахите откъм Запад и Юг - реални и виртуални. А ОНД - един вид "подготвителна група" за държавите, желаещи да влязат в Митническия съюз и Единното икономическо пространство", формирани в момента от Руската федерация, коментира вестникът.
  "От днес нататък нито един чуждестранен военен обект не ще може да се появи в държава от блока без съгласието на всички членки. Това е една от ключовите мерки, разработени от Москва, за да превърне ОДКС от декоративна структура в пълноценен военнополитически блок, чиито участници се съобразяват не само със собствената си финансова изгода, но и с интересите на своите партньори", пише изданието.
  Новите договорености дават според него на Русия възможността да възпрепятства САЩ да се сдобият със свои военновъздушни бази в Таджикистан и Узбекистан.
  "Историята с американската база на киргизстанското летище Манас, за чието закриване дълго и упорито настояваше руското ръководство, не бива повече да се повтаря. Естествено ако партньорите ни в ОДКС не открият вратички в подписаните документи и не се опитат да представят американски военен обект като "център за транзитни превози" или "ремонтна база", каквито забраната не обхваща", допълва "Комерсант".
  Запитан какво ще стане сега с базата Манас, Николай Бордюжа отговори, че решението по  въпроса трябва да бъде взето от ръководството на Киргизстан, отбелязва "Новие известия".   Манас остава единствената военна база на трета страна на територията на ОДКС. САЩ я използват за транзит на военни товари до Афганистан. Сключените споразумения предвиждат американските военни да напуснат Киргизстан през 2014 г., напомня "Комсомолская правда".
  "Тези документи нямат обратна сила; базата не може да бъде (закрита) по-рано" от посочения срок, обясни пред всекидневника руският външен министър Сергей Лавров.
 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional