Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Протестите в Русия свалиха ореола на Путин

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Олга Недбаева от Франс прес

   Огромната демонстрация в Москва срещу Владимир Путин свали ореола от режима му, на власт от дванайсет години, до такава степен, че по-малко от три месеца преди президентските избори, силната фигура в Русия трябва да помисли за промяна на системата, отбелязват анализатори.

Едно табу бе разбито в държавните телевизии, стриктно контролирани от властта: те не само показаха огромния митинг вчера и лидерите на опозицията, но и водещите за първи път признаха, че протестът е насочен директно срещу Путин.

Всъщност в събота бяха мобилизирани десетки хиляди руснаци, много повече от 10 декември, датата на първия голям митинг. Но ако първата демонстрация бе преди всичко против фалшифицираната победа на парламентарните избори на управляващата партия, сега лозунгите на демонстрантите бяха насочени главно срещу премиера.

“Протестите няма да спрат. Вече не става дума само за демонстрации, а за обществено мнение, което повече не вижда в сегашната власт легитимна институция”, заяви Евгений Гонтмахер, ръководител на центъра за социална политика в Института по икономика.

“Властта прави отстъпки, но се бави, това е знак за предреволюционна ситуация”, допълни Гонтмахер.

Главният идеолог от ерата на Путин, Владислав Сурков, заместник шеф на  президентската администрация, призна в интервю от петък, че обществото се е променило радикално.

“Социалните структури се раздвижиха”, заяви Сурков за вестник “Известия”, като отбеляза, че режимът трябва да започне реформи, за да си възвърне моралния авторитет.

“Кой би искал да подкрепя корупцията, несправедливостта и глухата система, в която идиотщината прогресира? Никой! Дори и тези, които са част от нея”, заяви Сурков.

Кандидат за президентските избори през март 2012 г., Владимир Путин обеща да модернизира в бъдеще политическата система, чиито основни линии бяха обявени миналия четвъртък от президента Дмитрий Медведев.

Тези мерки имат за цел да улеснят преди всичко регистрирането на политическите партии и да възстановят избирането на губернатори на региони, назначавани от Кремъл от 2004 г. Според анализатори, това разкрива безпокойството на режима.

“Властта се страхува от влошаване на ситуацията”, подчерта Александър Коновальов, директор на института за стратегически изследвания. “Путин бе десакрализиран и режимът му губи легитимност”.

Въпреки че лагерът му уверява, че все още се ползва с подкрепата на мнозинството, Владимир Путин губи преднина в сондажите.

“Отношенията му с елита започват да се променят, той повече не е върховен арбитър.  В даден момент, елитът може да реши да го свали от власт, за да предпази системата от унищожение под натиска на улицата”, заяви Николай Петров, анализатор в центъра Карнеги в Москва.

Знак за тази тенденция, бившият министър на финансите Алексей Кудрин, който Путин смята за приятел, отиде да протестира в събота и приветства диалога между властта и опозицията, за да се избегне “революция”.

“Шансовете на Путин да бъде избран са огромни, но той  не може повече да противодейства на намаляването на популярността му. Не смятам, че Путин ще бъде способен”, подчертава Петров.

Според Гонтмахер, той трябва да вземе изключителни мерки, за да излезе от тази ситуация и да спаси облика си.

    “Властта има шанс, но е малък. По-добре Владимир Путин да помисли за стратегията си за оттегляне от властта," заключи Гонтмахер.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional