Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия си иска парите за Бургас-Александруполис

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блиц

С 6,2 милиона евро ще трябва да се бръкнем, за да изчистим недоразуменията по петролопровода
 
 
Русия ще изчисли разходите по проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, която по-рано заяви, че прекратява участието си в проекта. Това съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко, съобщава “РИА Новости”.

„Ще бъде направена правна оценка на действията на България. Ще бъде извършена инвентаризация на разходите, които стопанските субекти са извършили в тази връзка. Без съмнение в съответствие с действащите процедури те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване”, подчертава министърът.

”България през декември заяви, че прекратява участието си в проекта за строителството на трансбалканския петролопровод Бургас-Александруполис, след като го определи като икономически неизгоден”, коментира още Шматко.

Към края на ноември дългът на България по проекта е 6,2 милиона евро. Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от Министерския съвет.

Това са вноски, които сме дължали през 2009, 2010 и 2011 година и досега не сме плащали. Според БСП, обаче,  Гърция и Русия могат да поискат компенсации, които да достигнат до 1 млрд. долара.

Проектът за строителството на българската АЕЦ „Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му, отсича Сергей Шматко.

„Белене” е в стагнация. Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам педпективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”, посочи той. Той подчерта, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода Бургас-Александруполис, от който София официално се отказа.
 

 

От: http://www.blitz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional