Свободата днес и тук 25 Септември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новото назначение на Владислав Сурков - "почетна оставка" или отговорен пост в бъдеща Русия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 28 декември /БТА/
  С последните назначения в Кремъл и в правителството на Русия президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин демонстрират пълно съгласие по кадровите въпроси, пише руският
в. "Независимая газета"
   Бившият първи заместник-ръководител на кремълската администрация Владислав Сурков става вицепремиер по въпросите на  модернизацията. На мястото му идва Вячеслав Володин, който бе
вицепремиер. Така приключи рокадата, започната на конгреса на "Единна Русия"  - властите демонстрират, че са обмислили разместванията, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.
   На 24 септември президентът Медведев предложи на конгрес на управляващата партия да подкрепи кандидатурата на своя лидер - Владимир Путин за държавен глава на изборите през март 2012 г.
Путин пък направи предложение Медведев да оглави листата на "Единна Русия", а после и правителството.
   Владислав Сурков е сред авторите на днешната политическа система в Русия. Без него би било невъзможно създаването на "суверенната демокрация" в сегашния й вид, напомня пред "Ведомости" Леонид Гозман, бивш съпредседател на опозиционната партия "Справедливо дело".
   Тъкмо Сурков раздели опозицията в Русия на "системна" и "извънсистемна". Той даваше тон в информационната политика на водещите телевизии. Негов бе и замисълът да се формират младежки
 движения, които да бъдат противопоставени на евентуална "оранжева революция" в Русия, посочва политологът Алексей Макаркин, цитиран в същия вестник.
   Сурков бе директно свързан с неотдавнашния провал на опита да бъде реанимирана партията "Справедливо дело" под ръководството на милиардера Михаил Прохоров. Последният влезе в
открит конфликт с президентската администрация, нарече Сурков "кремълски кукловод" и се закани да положи всички усилия, за да го прати в оставка, допълва "Ведомости".
   Самият Прохоров, очакващ регистрация като кандидат-президент, отказа да коментира за всекидневника факта, че "неговият враг напуска Кремъл".
  Леонид Гозман не изключва, че "оставката" на Сурков се дължи на конфликт във висшето ръководство на Русия. Служител в президентската администрация, цитиран от "Ведомости", припомня
интервю на Сурков за "Известия", в което той похвали протестиращите срещу победата на "Единна Русия" в парламентарните избори на 4 декември и ги нарече най-добрата част от обществото.
   Обкръжението на Владимир Путин е недоволно от начина, по който бившият главен политически мениджър на Русия проведе изборната кампания и реагира на протестните митинги, обяснява
"Ведомости".
   Експерт на "Утро" окачествява новото назначение на Сурков като "почетна оставка". Друг аналитик, цитиран в материала, направо го нарича "понижение за човек, свикнал да решава проблемите почти на цяла Русия".
   "Росийская газета" обаче определя Сурков като най-активен пропагандатор на модернизацията сред висшите служители в руската власт и човек, мислещ в далечна перспектива.
   Според Сурков, модернизацията на руската икономика трябва да  започне с модернизация на съзнанието у хората. Той има намерение да популяризира в Русия една недотам търсена засега наука като футурологията, забелязва руски аналитик, цитиран в официоза.
   "Мисля, че в момента се гради онази конфигурация на властта,  която ще е най-изгодна за Путин като бъдещ президент", заключава експертът.
   Човекът, наричан "сивия кардинал в руската политика", вече няма да отговаря за политическите партии и за изборите в страната, пише "Московский комсомолец".
   Сурков сам потвърди това - запитан от журналисти "дали ще продължи да участва във вътрешнополитически проекти и в уреждането на ситуацията с протестите", той ясно отсече: "Не",
посочва вестникът.
   Сурков обяснил, че сам помолил да бъде освободен от досегашния си пост, "за да започне нов живот от Нова година".
   "Стабилизацията изяжда децата си", добавил той, напомняйки по този начин според "Московский комсомолец" за "участието и несъмнените си заслуги" в политическото стабилизиране на Русия.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional