Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов и Ковачева със суперлативи за зам.-министърка, заради която Страсбург осъди държавата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

Бившият съдия и настоящ зам.-министър на правосъдието Деница Петкова, заради чиято осъдителна присъда срещу двама журналисти България бе осъдена в Страсбург, бе определена от вицепремиера Цветан Цветанов като "безупречен и доблестен съдия".  Тя е имала ключова роля за осъждането на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, поясни Цветанов в сряда пред бТВ.

Самата Деница Петкова, която преди седмица бе назначена за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева, засега не е коментирала по никакъв начин нито скандалното дело, нито други смущаващи факти от професионалната си кариера, излезли наяве в последните дни.  

Запитана с какви мотиви я е избрала за свой зам.-министър, Ковачева коментира в сряда пред репортери в Министерския съвет, че Петкова "е добър наказателен съдия и такива съдии трябва да бъдат насърчавани".

Една от основните критики към избора на Ковачева е, че заради въпросната съдийка България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург да изплати на двама журналисти от Бургас обезщетения за близо 14 000 лева. Причината е издадена от нея през 2003 г. присъда за клевета срещу Катя Касабова (в. "Компас") и Божидар Божков (кореспондент на в. "Сега"), която се основава на меко казано абсурдни мотиви.

По думите на адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", Петкова е посочила в решението си, че с репортажите си подсъдимите журналисти са действали в защита на обществения интерес, но че тези подбуди не елиминират наказателната им отговорност. Двамата направиха разследване за корупционни практики в образованието и по-точно при приема на ученици в елитните гимназии в града.

Именно заради присъдата, издадена от Окръжния съд в Бургас, със съдия докладчик по делото Деница Петкова (тогава Вълкова), журналистите осъдиха държавата в Страсбург. Седем различни съдии от 7 държави единодушно са приели наличието на нарушения в този конкретен казус, коментира адв. Александър Кашъмов в сряда пред БНР.

"Смятам, че внимателно трябва да бъде разгледано самото решение в Страсбург, тя (Деница Петкова-бел.ред.) ще има възможност да обясни лично какви са били мотивите. Хубаво е да се види и самото решение, не да се говори наизуст", коментира лаконично Ковачева в сряда, след което не пожела да отговаря на повече въпроси по темата.

Срещу България се постановяват десетки и стотици решения в Страсбург и никой не си задава въпроса защо се е стигнало до едно такова решение, какво се е случило, че Европейският съд по правата на човека да намери, че е нарушена Европейската конвенция за правата на човека, т.е. е един основен юридически акт, към който всички страни-членки на Съвета на Европа, 47 на брой, са се присъединили и са поели обещание да спазват, каза Кашъмов.

Покрай назначаването й за зам.-министър на правосъдието на 22 декември, в публичното пространство се завъртяха стари информации за шеметното кариерно израстване на Деница Петкова, което според един от бившите й съпрузи – Тодор Христов, се дължи главно на протекцията от страна на майка му - бившата председателка на Бургаския районен съд и зам.-шефка на Окръжния съд Дора Христова.

В годината, когато Петкова осъжда за клевета журналистите Касабова и Божков, срещу бившия й съпруг е направен опит за убийство, като самият той подозира, че основната причина за покушението е тежкия му развод със съдийката.

По думите му пред в. "Новинар", Деница Петкова е един от първите възпитаници на Бургаския свободен университет, които влизат в магистратските среди. В началото на кариерата си тя е сервитьорка в заведението на Христов – "Ла Пиаца". След като завършва юридическото си образование последователно преминава през районните съдилища в Карлово и Поморие и през Окръжния съд в Бургас. През 2009 година Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия.

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional