Свободата днес и тук 25 Септември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Игри с огъня между Гърция и Турция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. “Етнос”, 29 декември, Атина

Гърция връчи две протестни ноти - едната на турското посолство в Атина, а другата чрез посолството си в Анкара на турското външно министерство, като поиска обяснения от Турция във връзка с проблема, възникнал след разкрития на бившия турски премиер Месут Йълмаз пред турски всекидневник за участие на турски тайни служби в палежи на гори в Гърция.

В телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу гръцкият външен министър Ставрос Димас подчерта, че “докато въпросът с изявленията на бившия турски премиер стои непроучен, той ще трови общественото мнение и ще спъва усилията за изграждане на доверие между народите на двете страни”.

Въпреки опита на бившия турски министър-председател Месут Йълмаз да опровергае казаното от самия него, Атина, под натиска и бурните реакции на политическите партии и обществеността, е решена да отстоява до край да бъдат разследвани не само тези твърдения, но и появилите се в миналото публикации по този въпрос.

В по-ново съобщение гръцкото външно министерство изтъква, че подобни действия спъват процеса на изграждане на доверие между двете страни.

Заминавайки на почивка за празниците в Лос Анджелис, в други свои изявления на летището Месут Йълмаз се опита да опровергае направените от него разкрития, като поясни, че това, което е казал пред левия турски в. “Биргюн”, се отнася не до палежите на гръцки гори от турските тайни служби, а до горските пожари по малоазийското крайбрежие на Турция.

“Гръцките ни приятели побързаха да реагират. Това, което имах предвид, бяха пожарите в Турция. През 90-те години по време на големите горски пожари в Турция имаше информация, че те са свързани с гръцките тайни служби. Аз казах, че докато тази информация не бъде доказана, публикуването й ще бъде грешка за отношенията ни с Гърция...”

Изявленията на Месут Йълмаз предизвикаха дъжд от въпроси в гръцкия парламент за турски диверсионни действия и саботажи чрез палежи в страната през периода 1995-1997 г.  Питанията започнаха от петима депутати от социалистическата партия ПАСОК, които поикаха от вътрешния министър да проучи изцяло въпроса. Наред с това те питат също дали Гърция ще сезира институциите в Европейския съюз, за да може страната да претендира за обезщетения от Турция заради катастрофалните щети, предизвикани от пожарите /разбира се, ако се докаже, че те са свързани с диверсии от турска страна/.

Прокурор от Върховния съд пък разпореди да се извърши разследване и да се провери цялата информация във връзка с пожарите в Гърция през периода, за който говори Месут Йълмаз.

Разпоредено е всяка прокуратура да преразгледа случаите на горски палежи през 1997 г. и да бъде потърсена отговорност, ако пожарите са били свързани с престъпна дейност, тъй като давността на деянието не е изтекла.

Искане в прокуратурата бе внесено и от гръцки прокурор за предварително разследване, за да се установи евентуална наказателна отговорност на турски високопоставени и други представители за палежи на гръцки гори по времето, когато Турция е била управлявана от министър-председателката Тансу Чилер.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional