Свободата днес и тук 25 Септември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Киргизстан се опитва да стимулира съперничеството между САЩ и Русия, пише руско издание

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 30 декември /БТА/
   Алмазбек Атамбаев успя да учуди журналистите, събрани за първата му голяма пресконференция като държавен глава на Киргизстан. Президентът си спомни, че Москва от 4 години не е плащала за военните си бази в страната му, пише руският в. "Московский комсомолец".
   Според всекидневника, Атамбаев се опитва "да подои" руските власти, като "стимулира  съперничеството" между Русия и САЩ.
   Киргизстанският лидер повтори предизборния си тезис от тази есен за стратегическото партньорство с Русия и нуждата американските военни да се изтеглят от въздушната си база Манас на международното летище в столицата Бишкек, отбелязва изданието.
   Атамбаев обясни своите опасения: "Ами ако иранците си изострят отношенията с американците и изстрелят ракета по Центъра за транзитни превози (както се нарича днес преименуваната база, бел. на вестника), а тя улучи Бишкек?".
   Президентът направи впрочем уговорката, че няма намерение да  прекратява договора за аренда на Манас, който изтича през 2014 година. В изявлението му нямаше да има нищо интересно, ако
Атамбаев не бе поставил и Русия в една плоскост със САЩ, и то доста пикантно. Федерацията - стратегически партньор на Киргизстан, уж протакала арендните плащания за базите си на негова територия, общо 5 на брой, посочва "Московский комсомолец".
   Според Атамбаев, той вече повдигнал въпроса пред руския президент и Дмитрий Медведев в негово присъствие помолил своя министър на отбраната да проучи как стоят нещата.
   Киргизстан най-вероятно привършва парите и сега предстои занимателната игра "Подои своя партньор", на която по-рано се хващаха поред и САЩ, и Русия, коментира вестникът. Според него,
в подобни случаи Бишкек плаши партньорите си с опасността от нова смяна на властта в страната по следната схема: "властта взема заем - властта го забутва някъде - свалят властта - идва нова власт, която за начало взема нов заем. И т. н."
   През 2009 г. Русия вече даде 300 милиона долара на тогавашния киргизстански лидер Курманбек Бакиев, който се кълнеше, че ще изгони американците от Манас. Бакиев взе парите, а после позволи на американците да го разубедят с обещания да плащат по-голяма аренда. Това впрочем не му помогна и резултатът  бе нова революция в Киргизстан. После Русия отпусна заеми за 30  милиона долара вече на новата власт, предостави на Киргизстан и  хуманитарна помощ за още няколко десетки милиона. Изобщо дългът  на Киргизстан към Русия вече надхвърля 500 милиона долара и на този фон задълженията й за четири години (по 4,5 млн. долара годишно) изглеждат смешно, пише руският всекидневник.
   Само че в днешната ситуация отношението на Русия към базата на САЩ се промени. И Киргизстан едва ли ще спечели от опитите да  стимулира съперничеството между Москва и Вашингтон, добавя
"Московский комсомолец".

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional