Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гръцки планове за пренос на газ и петрол до Европа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. “Та неа”, 5 януари, Атина

Гърция има амбицията да се превърне в междинен център за захранването на Европа с гориво от Русия и каспийския регион, а също и от откритите газови находища в Кипър и Израел.

Страната чертае енергийната си стратегия в Източното Средиземноморие в момент, когато в ход са процедури за търсене на въглеводороди на гръцка територия, и когато на финала са газовите сондажи на американската компания Нобъл енерджи в Кипър.

Всичко това поставя на преден план въпроса за пренос на газ и нефт до Европа през Гърция.

Възникналата енергийна реалност бе тема на състоялите се съвещания в министерството на външните работи на Гърция с участието и на политическото ръководство на министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени.

Целта на тези съвещания е да се изработи по-нататъшната енергийна стратегия на страната и да се постигне максимална координация в действията на всички ведомства, ангажирани с реализацията на тази стратегия.

“Гърция трябва да вземе своите решения”, смятат дипломатически източници, като припомнят, че тази седмица американската компания Нобъл енерджи изтегля от Кипър своята платформа за сондажи, извършвани в 12-и блок,  където бяха открити големи количества газ.

В следващите дни се очаква компанията да излезе с доклад за газовото находище, а много скоро предстои кипърското правителство да открие нов тур за издаване на лицензи във връзка с експлоатацията на останалите находища.

Определен интерес в тази насока бе проявен не само от френски компании.

По-рано тази седмица в Кипър заседава междуведомствена комисия, която обсъди въпроса с въглеводородите на острова и набеляза конкретни действия.

Според някои информации много скоро се очаква Израел да представи своите проучвания относно надеждността на износа на природен газ за Европа. По всяка вероятност това ще става спомощта на сухопътен или плаващ терминал за втечняване на природния газ в Кипър и ще се осъществява преносът му с търговски кораби до Гърция, а след това и до останалата част на Европа.

В този смисъл се обмисля Гърция да се превърне в мост за пренос на горива. Това става, докато Атина възнамерява да издаде лицензи за сеизмични проучвания в Йонийско море и южно от о-в Крит. Плановете на Гърция за търсене на въглеводороди се разработват на фона на опитите за превръщане на страната в център за пренос на кипърски и израелски природен газ.

Не са малцина онези, които вярват, че като алтернативна дестинация за пренос на газ би могла да се използва и мрежата от терминали за втечняване на газ в Кипър и Египет, който впоследствие да се транспортира до Гърция.

“Като мост за пренос на горива Гърция е това, което трябва да ни занимава сега, в момент, когато енергийната карта на региона рязко се променя”, казват още дипломатически източници.

Тези алтернативи бяха разисквани на съвещанията във външното министерство, като целта е да бъдат съгласувани действията в тази посока с министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени относно политиката, която ще се следва занапред по отношение на компаниите, които ще проявят интерес. 

Говори се, че американски компании са проявили интерес за изрършване на сеизмични проучвания южно от о-в Крит, както и по отношение на политиката, която ще води Гърция във връзка с преноса на енергия.                        

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional