Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Свободната сирийска армия” придава на бунтовниците легитимност, но поражда съмнения в единството на опозицията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Доминик Евънс от Ройтерс

Заплахите на въоръжените сирийски бунтовници да увеличат нападенията над силите за сигурност, изречени броени дни след като лидерът им обяви до голяма степен пренебрегнато примирие, засилиха съмненията доколко висшите офицери имат контрол над редовите бунтовнически бойци по места.

Ръководителят на Свободната сирийска армия (ССА) полковник Риад ал Асад тази седмица се зарече да активизира операциите в отговор на незадоволителното според него представяне на наблюдателите от Арабската лига в опитите им да спрат репресиите на президента Башар Асад над протестиращи.

Предупреждението му дойде броени дни след като той съобщи, че е наредил да се прекратят операциите срещу силите за сигурност докато наблюдателите вършат работата си. Тази заповед изглежда бе пренебрегната от бунтовниците, които убиха най-малко девет войници при три нападения.

Риад ал Асад се намира в Турция близо до северната граница на Сирия. Някои наблюдатели го описват повече като лице на бунта, отколкото като същински лидер на ССА. Тази армия твърди, че в редиците й са се включили над 15 000 дезертьори от сирийските въоръжени сили, но истинската й численост и способности остават загадка.

“Не съм сигурен в каква степен ССА контролира бойците в Сирия. Повечето от тези групи действат автономно на местно ниво”, каза лондонският анализатор Джулиън Барнс-Дейси.

Нападенията на бунтовническата армия вече започнаха да засенчват 10-те месеца на предимно мирни протести. Властите ги представят както доказателство, че Сирия е изправена срещу ислямистки екстремисти, подкрепяни от западни сили.

От ноември бунтовниците започнаха да организират засади на военни автоколони, нападнаха военновъздушна база, превзеха военни контролно-пропускателни пунктове и извършиха символични атаки срещу разузнавателен център и офис на управляващата партия Баас в центъра на Дамаск.

Във вторник Риад ал Асад каза, че бунтовническата армия до няколко дни дни “ще вземе решение, което ще изненада режима и целия свят”. “Най-вероятното сега е да започнем огромна ескалация в операциите си”, каза той.

Мащабите на нападенията на ССА вече породиха опасения, че страната се плъзва към гражданска война.

Бурхан Галиун, ръководител на главната опозиционна сила,  Сирийския национален съвет, призова военните дезертьори и бунтовниците да ограничат операциите си до защита на мирните протести. “За успеха на нашата революция е от фундаментално значение да съхраним мирния й характер”, каза той.

Това напрежение между военното и политическото крило на бунта е съпътствано от пропаст между опозицията в изгнание, която набира международна подкрепа и протестиращите и бунтовниците в Сирия, които действат до голяма степен независимо, казват анализатори.

“Не мисля, че Сирийският национален съвет има кой знае какво влияние над ССА и не мисля, че самата ССА има особено влияние над събитията по места”, каза Питър Харлинг, анализатор от Международната кризисна група, който е прекарал няколко години в Дамаск.

Той отбеляза, че ССА е по-скоро “шапка” за най-различни бойци, отколкото реален команден център.

“Хората виждат източник на легитимност в този етикет (“Свободна сирийска армия”), но всъщност става дума за групи на местно ниво, съставени главно от цивилни, към които се присъединяват дезертьори от армията. Това обаче е по-скоро локална динамика, отколкото национална”, каза Харлинг.

Разделенията са една от причините западните сили, които се втурнаха да подкрепят либийските бунтовници за свалянето на Муамар Кадафи, да са по-предпазливи с опозицията и ССА.

Галиун заяви, че ако бунтовниците не ограничат операциите си Сирия може да затъне по-дълбоко в конфликт, “който изправя една срещу друга една свободна армия и една официална армия”. През последните седмици обаче той бе подложен на все по-остри критики, дори от Сирийския национален съвет, че не подкрепя по-енергична политика срещу Асад.

Говорителят на ССА майор Махер ан Наими заяви, че изказванията на Галиун отразяват незапознатостта му с “военната основа на режима” в Сирия и добави, че бунтовниците ще се бият с всеки, който използва оръжие срещу цивилни.

Невъзможно е да се провери истинността на изявленията на ССА за числеността й. Наими заяви, че тя има 22 бригади из цялата страна, всяка от които има местен лидер, командващ до шест роти.

Друг офицер от ССА на име Мазен заяви, че силите на ССА са разпръснати в различните провинции и са въоръжени с автомати и гранатомети. Той каза, че те нямат постоянни бази в страната.

Бойците на ССА твърдят, че имат само оръжията, които са взели, когато са дезертирали, но според властите те са заловили оръжейни пратки, дошли в Сирия от съседни страни.

Нарастването на насилието насърчи протестиращите, които призовават за чуждестранна намеса срещу Асад. Тези призиви бяха редки в началните месеци на въстанието.

“В Сирийския национален съвет са останали само шепа хора, които не искат да се премине към въоръжена намеса. Аз съм против въоръжаването на ССА. Според мен те повече вредят, отколкото помагат, но това е положението - сега вече сме във въоръжена

революция”, каза пожелал анонимност член на съвета.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional