Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иран пуска стръв, но Америка няма да се хване

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Файненшъл таймс", Иън Бремър и Клиф Купчън 4 януари 2012 г.


    През последните 10 дни Иран не спира да провокира Америка. Военните му наскоро заплашиха, че ще затворят Ормузкия проток, а  във вторник Техеран предупреди, че американските самолетоносачи
не трябвало да се завръщат в Персийския залив. Но Иран блъфира и е много малко вероятно в обозримо бъдеще да започне война срещу САЩ или Израел.
    Техеран определено е ядосан и гневът му явно се е трупал през последните месеци. Най-новата и най-сериозна причина, която  го отприщи, бяха санкциите, одобрени на 31 декември от президента Барак Обама. Те ще направят износа на петрол по-труден и по-нерентабилен за Иран. Този правен акт има  икономическа цел: приходите от петрола. Мярката без съмнение е ядосала аятолах Али Хаменей и най-близкото му обкръжение и те отговориха по един предвидим начин - объркаха западните пазари и
дипломати.
    Но Иран не иска война. Военен конфликт в Ормузкия проток ще попречи на собствения му петролен износ. Ако направи опит да затвори протока, това ще е безрезултатно, тъй като ВМС на САЩ могат да го отворят отново само за няколко седмици. Войната бързо може да се развие и да доведе до атака срещу перлата на иранската корона - ядрената програма. Но аятолах Хаменей си има достатъчно грижи заради обезценяващата се валута и вътрешните борби сред неговия елит. Основната цел на Техеран е да сплаши САЩ и съюзниците им и да ги накара да се откажат от налагане на санкции срещу иранския петролен износ. И въпреки войнствената реторика, има признаци, че режимът иска да се върне на масата за  преговори. Това дава основания да се мисли, че всъщност блъфира.
    За война Иран се нуждае от противник; но нито САЩ, нито Израел са заинтересовани от започване на въоръжен конфликт. Израел е доволен от новите петролни санкции. Атака срещу Иран крие сериозни опасности - Израел може да нанесе само ограничени поражения на ядрената програма и след това ще трябва да се изправи срещу жестоко отмъщение от страна на Техеран. Междувременно високопоставени американски военни представители се обявиха против операция срещу Иран, американската общественост не иска още една война, а евентуален конфликт в Персийския залив може да дестабилизира цените на петрола и да хвърли света в много тежка рецесия.
    Без съмнение обаче евентуално недооценяване на ситуацията, както от страна на Иран, така и от страна на САЩ, може да доведе до война, тъй като военноморските сили и друга военна техника
на двете страни са съвсем близо едни до други. В по-далечното бъдеще обаче евентуален напредък на Иран по ядрената му програма, особено в създаването на  по-бързи центрофуги, може да  доведе до война - особено ако новото оборудване се използва за производство на атомна бомба.
    Но доста от наблюдателите не тълкуват правилно сегашния двубой в Персийския залив. Иран блъфира, залага стръв, но нито САЩ, нито Израел ще се хванат на нея.
---
    Съавтори на статията са Иън Бремър, ръководител 1на консултантската компания за оценка на политически рискове "Евразия Груп", и Клиф Купчън, ръководител на отдела й за Иран, Русия и страните от ОНД.
 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional