Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Призив за създаване на нравствена полиция предизвиква недоумение в Египет

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Рамадан ал Фаташ от ДПАКайро, 10 януари    

Когато разбира, че радикална мюсюлманска групировка иска да създаде нравствена полиция в Египет, телевизионният сценарист Амр Самир се заклева, че ще убие всеки неин представител, който
доближи него или семейството му, за да проверява дали поведението и облеклото им съответстват на правилата на исляма.
   "Ако някой ден някой спре мен и семейството ми на улицата, за да ме пита какви отношения имаме или ако дръзне да прави забележки за това как сме облечени, ще го убия без да се замислям", пише той в неговата страница във Фейсбук. "Тъкмо си купих пистолет за всеки случай", добавя той.
   Миналия месец неизвестна преди това организация, наричаща себе си "Комитет за насърчаване на порядъчния живот и превенция на пороците в Египет", публикува изявление в интернет, в което
призовава за включването на доброволци в налагането на шариата в  преобладаващо мюсюлманската страна.
   На изявлението е поставена емблемата на Ан Нур - свръхконсервативната ислямистка партия, която получи безпрецедентна подкрепа на парламентарните избори в Египет.
   Ан Нур побърза да се разграничи от групировката, твърдейки, че това е опит на противниците й да очернят нейния образ пред обществото.
   Според комитета неговата мисия е да наложи ислямските правила за обличане, да не позволява на необвързани мъже и жени да седят заедно на обществени места, както и да следи дали магазините са затворени по време на молитви.
   Този предизвикал спорове призив очевидно е вдъхновен от Саудитска Арабия, която е възприела пуританската разновидност на  исляма, известна като "уахабизъм".
   Там от години действа Саудитската религиозна полиция. Дейността й е легална и се финансира от правителството на богатата на петрол държава.
   Това е малко вероятно да стане в Египет, каза политическият анализатор Емад Гад.
   "Подобна практика е чужда на природата на египтяните, които ценят високо личната свобода", каза той за ДПА.
   "Египет е страна с дълга история на централизирани държавни институции. Властите няма да позволят това да се случи тук в Египет", каза Гад, който е експерт в държавния аналитичен център  за стратегически изследвания "Ал Ахрам".
   Все още няма коментар по въпроса от правителството на военните, което пое властта в Египет, след като миналия февруари  народно въстание принуди дългогодишния президент Хосни Мубарак да се откаже от поста си.
   Единствената реакция дойде от университета "Ал Азхар" - официалната мюсюлманска институция в Египет, разкритикувала остро предложението за религиозна полиция, определяйки го като незаконен опит за "узурпиране" на изпълняваната от него векове наред роля.
   "Ал Азхар" е единствената религиозна институция в Египет и тя изпълнява тази мисия повече от 1000 години", се казва в официалната позиция на най-древното средище на познанието в сунитския ислям.
   "Създаването на подобна структура /религиозна полиция/ засяга и властта на държавата", добавиха от Ал Азхар след проведена спешна среща в Кайро.
   Комитетът побърза да разкритикува "Ал Азхар".
   "Обвиненията в изявлението на "Ал Азхар" срещу комитета са неверни, защото милиони египтяни вече одобриха създаването му", се казва в страницата на групировката във Фейсбук.
   "Фактът, че милиони гласуваха за салафистите на /парламентарните/ избори е още едно ясно доказателство, че египтяните искат да видят правилното прилагане на шариата", добавя още организацията.
   Възходът на ислямистите в Египет след Мубарак разтревожи християнското малцинство в страната и либералите. 

Умерената ислямистка организация "Мюсюлмански братя" и салафистите се очаква да се сдобият със стабилно мнозинство в новия парламент, след като в края на януари станат ясни окончателните резултати от изборите.
   Емад Гад обаче изключва възможността доминиран от ислямистите парламент да одобри създаването на религиозна полиция в Египет.
   "Дори  и салафистите да подкрепят идеята, "Мюсюлманските братя" ще я отхвърлят, защото би подкопала обявената от тях подкрепа за създаването на гражданска държава в Египет", смята той.

(БТА)
   


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional