Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Аварията на междупланетната станция "Фобос-Грунт" може би е предизвикана от радарите в Аляска, твърди руски експерт пред "Московский комсомолец"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 11 януари /БТА/
    "Вероятно не може да се говори за някакво целенасочено въздействие върху всички" изстреляни от Русия сателити, "паднали напоследък" на Земята. Така смята бившият командващ армия от руската система за предупреждение при ядрена атака Николай Родионов, генерал-лейтенант в оставка, говорил пред "Московский комсомолец".
    Експертът коментира изявление на Владимир Поповкин, оглавяващ руската космическа агенция "Роскосмос",, който вчера в  интервю за в. "Известия" намекна, че зачестилите аварии с руски
космически апарати може да са били предизвикани от външна намеса. "Не искам да обвинявам никого, но днес има много мощни средства за въздействие върху космически апарати, възможността да са били използвани не може да бъде изключена", каза Поповкин.  Той спомена по-специално неуспеха с междупланетната станция "Фобос-Грунт", изстреляна през ноември към Марс, но "увиснала" в  околоземна орбита.
    Много от несполучливите пускове на руски космически апарати се дължат на дефекти в конструкцията на двигателите. В случая с "Фобос-Грунт" обаче наистина трябва да се замислим - дали не е предизвикан от действието на мощни наземни установки, разположени в други държави, твърди експертът на "Московский комсомолец".
    "В Аляска например има огромно радиолокационно поле", което може да повлияе йоносферата, а оттам "със сигурност" и космическите апарати, заявява той. "Може би всичко е станало случайно, но нашият "Фобос-грунт" е прелетял тъкмо над Аляска", добавя Родионов.
    Русия отдавна няма средства, с които да следи тази територия, "и остава само да гадаем" дали повредата се дължи на смущения в йоносферата, изтъква руският специалист.
    Запитан защо Русия губи далеч повече сателити от Китай и Иран например, той обяснява това с "разхайтеност и с пазарната икономика, нахлула в тъй важни сфери като отбраната и космическата дейност".
    "Конструкцията на руските ракети и спътници включва множество уреди - производство на Канада и САЩ. И ако тези страни пожелаят да ги изведат от строя, ще им е по-лесно да го направят, отколкото с апаратура, произведена в Русия", обяснява Родионов.
    Федерацията "трябва да си върне тоталния контрол върху своите сателити" и "Роскосмос" вече планира до 2013 г. да създаде система за наблюдение на апаратите в реално време през целия полет, отбелязва експертът. "Колкото до първопричината, тук нещата май са по-сложни", допълва той пред "Московский комсомолец".   
  (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional