Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Агромафията печели милиарди от фалшиви храни, представяни като "произведени в Италия"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ханс-Йохен Кафзак от ДПА


Рим, 11 януари    

Скандали с храни привличат вниманието на медиите в Италия, където т.нар. "агромафия" прави милиарди от фалшиви продукти в процъфтяващата търговия със зехтин, сирене и шунка.
    Вкусната шунка "Бресаола" съдържа уругвайско говеждо месо, сиренето моцарела е пълно с хормони на растежа, а гарантирано "италианският" зехтин също е подправен.
    Списъкът с подобни нарушения, разкрити при акции на властите  и при поискани от потребители изследвания, изглежда безкраен в страната, прочута с кулинарните си наслади.
    Дори спагетите, смятани за емблематичен италиански продукт, понякога идват от чужбина, където производството е по-евтино.
    Една трета от хранителните продукти, продавани като произхождащи от Италия, всъщност са произвеждани със съставки, внасяни от други средиземноморски страни. Това установи обстойно
научно изследване, проведено в сътрудничество с италианската селскостопанска асоциация Колдирети.
    Водещият ежедневник "Кориере дела сера" разкритикува незаконните практики като атака срещу произвежданите в Италия храни и нарече измамите с термина "мошеничество в контролираното
наименование за произход".
    Един от най-големите скандали напоследък беше свързан със зехтин, произведен на няколко места. Зехтинът е една от най-тачените съставки в прочутата средиземноморска кухня.
    Измамниците твърдяха, че продават студенопресован зехтин, известен с полезните си свойства.
    Всъщност според италианския ежедневник "Република" "евтино" масло от Тунис, Гърция, Испания или Мароко е било смесено със зехтин от Италия и пуснато на пазара с фалшив етикет.
    "Десетте компании, които съставят картела, печелят по 5 милиарда евро (6,3 милиарда долара) на година, и в крайна сметка  на масите ни идват фалшиви продукти", писа вестникът.
    Митническите служби, горските власти и финансовите следователи все още търсят начини как да пресекат този доходен бизнес.
    По данни на Колдирети годишната печалба на агромафията е най-малко 12,5 милиарда евро. Това е само малка част от близо 220-те милиарда, които италианската мафия печели годишно от организирана престъпност, показва оценка на икономическия институт "Еврипид".
    Според информациите в медиите обаче мафиотските мрежи като камората, ндрагетата и коза ностра инвестират все повече в процъфтяващия бизнес с храни.
    В епоха, белязана от икономически кризи, пестеливите потребители ще изберат да купуват от щандовете в супермаркетите зехтин на по-изгодна цена, предполагайки все пак, че той е
висококачествен.
    Но при зехтина, както при виното, цената е показател за качество и има опасения, че измамите в крайна сметка биха могли да сринат добрата репутация на италианските деликатеси.
    Властите внимателно следят сектора.
    "В опасност е широко разпространена стока и всички ние би трябвало да желаем да я защитим", каза Кармело Майорка, представител на Движението за бавно хранене в Сицилия, което се стреми да подкрепя производството на добра храна, съчетано с грижа за околната среда.

/БТА/
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional