Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руски вестници критикуват кандидат-президентската програма на Владимир Путин

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Кандидатът за президент на Руската федерация Владимир Путин обеща вчера в своя проект за предизборна програма “силна Русия”, “силна икономика” и “достоен живот за гражданите на великата страна”, пише в. “Комерсант”. В обкръжението на руския премиер уверяват, че това е “само една от платформите” на бъдещата програма, посочва изданието.

Проектът, поместен на личния сайт на Путин, копира програмата на Общоруския народен фронт, с която партията на властта “Единна Русия” спечели парламентарните избори през декември - “всичките й шест раздела, параграфи и подточки”. Пак там самият кандидат нарича проекта си “базова програма”, която се нуждае от допълнителна експертна намеса. Но констатира като “очевиден факт”, че и в днешния си вид програмата е “мощен, добър и верен ориентир”, уточнява всекидневникът.

Негови експерти отбелязват, че платформата не отразява фундаменталните промени в обществените нагласи след декемврийските протести в Русия срещу измамите на парламентарните избори и политиката на днешните власти. Те обаче са сигурни, че и с тази програма Путин ще спечели президентските избори през март.  

Руското общество ще научи същинската програма на Путин “чак след изборите”, прогнозира експерт от Санкт Петербург, цитиран в материала. Негов московски колега обаче твърди, че политик с претенции за национално лидерство “има нужда от нещо съвсем различно, за да изземе инициативата от ръцете на опозицията и да сплоти “продуктивните” слоеве от населението” за още 1-2 шестгодишни президентски мандата.

Днес 35 на сто от  хората в Русия са недоволни от дейността на Путин като премиер, заявява Лев Гудков, шеф на социологическия център “Левада”. Част от недоволните може да съзре в публикуването на “стара” програма “поредната проява на неуважение към обществото” от страна на премиера, добавя той.

По данни на “Левада” обаче за Путин са готови да гласуват 44 на сто от пълнолетните граждани и ако нещата не се променят до март, той ще спечели изборите още на първия тур.

“Въпросът е дали хората не лъжат. Понякога им е трудно да кажат, че са против Путин”, коментира Валерий Фьодоров, шеф на друга социологическа агенция - ВЦИОМ.

Програмата на премиера и кандидат-президент “има вид на продукт, насочен към традиционния путински електорат, и представлява бодряшки изцедки от проекта за “народна програма” на партията “Единна Русия”, пише “Ведомости”, цитиран от Би Би Си.

Вестникът определя като най-радикална част от проекта събирането на предложения от граждани. “През първите часове след пускането на сайта вчера най-популярно бе предложението Путин да излезе в оставка като премиер и да оттегли кандидатурата си от президентските избори. Поради досадна техническа повреда обаче то доста бързо изчезна и по-късно се върна с нисък рейтинг”, добавя “Ведомости”.

Наблюдател на “Новая газета” нарича програмата на Путин фантастично декларативна и откъсната от реалността, “програма на подаяния”, “на отказ от развитие” и “общи думи за хубави неща”.

Путин може да стигне до “фатална грешка”, тръгвайки на избори “със стари, банални лозунги, доста поомръзнали вече на населението”. Кандидатът и екипът му явно изобщо не се съобразяват с резките промени в положението в Русия и целия свят, заявява “Утро”.

Част от идеите в програмата на Путин “изглеждат съвсем неизпълними и намирисват на популизъм”, например да се ограничи поскъпването на тока за населението. Неясно остава как директната държавна подкрепа за някои отрасли и други протекционистки мерки ще се съчетават с правилата на Световната търговска организация - а влизането на Русия в СТО се представя като едно от основните икономически постижения на властта, пише мрежовото издание.

В програмата на Путин липсва каквато и да било реакция на последните събития и заплахите за Русия и света. Кандидатът и екипът му или не схващат изцяло какво става и подценяват рисковете, или са сигурни, че могат да се справят с тях. Тази позиция за жалост изглежда твърде самоуверена и не много далновидна, коментира “Утро”.

Според електронния вестник “Путин все още има възможност да поведе изпреварваща игра и да поеме контрола над ситуацията”.

За целта обаче “трябва да изземе инициативата от онези, които недоволстват днес от системата, и сам да започне кардинални реформи в нея. При нарастващ протест срещу текущото положение държавният лидер може да запази властта само по един начин - като го оглави. По всичко личи, че Путин не е готов за това. Или все още се надява на късмета си”, добавя “Утро”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional