Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

До кого е адресирано посланието на Путин в “Известия”, питат се руски издания

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Практически всички централни печатни медии в Русия коментират статията на кандидат-президента Владимир Путин, поместена вчера от вестник “Известия”, съобщава Би Би Си.

Много издания правят предположения към кого се обръща в посланието си днешният премиер. Според “Независимая газета”, “политическата му част е адресирана не само до участниците в протестните митинги през декември, но и до елитите, разтревожени от опасността политическата нестабилност да се задълбочи”.

Премиерът отправи покана за дискусия към опонентите си и даде сигнал, че смята да я продължи точно в този формат. Това е логично обяснение за отказа на Путин от публични дебати преди президентските избори през март, смята вестникът.

Статията е насочена към привържениците на бившия финансов министър Алексей Кудрин и е “близка до неговата позиция”, твърди политологът Глеб Павловски, цитиран в материала. “Споменавайки, че е слаб общественият контрол върху властта, Путин отговаря на “новите сърдити” градски жители” в Русия, заявява експертът.

“От гледище на политтехнологията Путин действа професионално”, коментира “Независимая газета”. Ако Путин започне дебати с опонентите си, рязко ще повиши техния рейтинг - хората ще видят, че те говорят на равна нога с премиера, обяснява пред вестника аналитикът Алексей Мухин.

За да участва в дебати, Путин би трябвало да излезе в отпуск, което е в явно противоречие с предизборната му стратегия. А именно, всеки момент да доказва на електората, че премиерът винаги е на поста си, потънал в грижи за страната и гражданите й, пише изданието.

Като премиер Путин може “всеки ден да напомня на електората за новите инициативи в социално-икономическата сфера”, посочва всекидневникът. Това според него доказва, че програмата на кандидата всъщност не е насочена към средната класа, както се твърди в документа, а към “социално зависимите слоеве (. . .), очакващи нови привилегии”. Средната класа обаче няма нужда от привилегии и изключения, “а от ясни закони”, изтъква “Независимая газета”.

Статията на Путин е адресирана не към основната маса избиратели, а към информационно активните среди, възприемащи политическа информация, смята обаче експертът Михаил Ремизов, чието мнение помества “Росийская газета”.

Путин фактически написа писмо до средната класа, пише “Ведомости” в редакционен коментар.

Тъкмо средната класа осъзнава добре, че днешната политическа система в Русия не отговаря на стремежите на новите поколения.  Най-вече тези хора се нуждаят от нова, модерна държава и нови лидери, подотчетни на обществото, пояснява изданието.

Авторът обаче “говори не с умните си граждани, а с някакви хипотетични критици, гледащи отстрани, на които първо трябва да напомни за бившите успехи на путинския екип”, забелязва вестникът.

“Статията на Путин е замислена като насрещна стъпка към най-активната, работеща, мислеща, търсеща част от обществото. Но тази стъпка е твърде малка, незабележима. Ако това са отговори на въпросите за политическата система, икономическото устройство, качеството на институциите, въпросите май все още звучат далеч по-интересно и актуално от получените отговори”, коментира “Ведомости”.

В друг материал всекидневникът цитира представители на руската компартия, според които публикацията на статията на Путин в “Известия” е нечестна, тъй като изглежда не е платена от предизборния фонд на кандидата. Мая Гришина от руската ЦИК обаче не разглежда статията като агитационен материал, а законът не забранява на кандидат-президентите изявления в медиите, добавя “Ведомости”.

“Путин уклончиво заобикаля острите теми” и “все още иска да бъде президент на всички хора в Русия. Обаче идеологическата борба, започнала в рамките на президентската кампания, надали ще му позволи и занапред да избягва избора на по-изразен курс и по-ясна стратегия”, прогнозира “Утро”.

Невъзможно е вече Русия да се върне “в нестабилното равновесие от 90-те - няма да го позволят нито елитите, нито опозицията, нито улицата, събудена от кампанията” за парламентарните избори миналия декември, твърди електронният вестник.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional