Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Корабокрушението на "Коста Конкордия" кара италианците да се страхуват за своя имидж

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ханс-Йохен Кафсак от ДПА


Рим, 21 януари 
    Драматичните кадри с преобърналия се круизен кораб "Коста Конкордия" и странните изявления на капитана му Франческо Скетино допълнително очернят международния имидж на Италия, който и без това е накърнен от години на скандални и възмутителни изказвания на Силвио Берлускони.
    След като медийният магнат и милионер Берлускони беше заменен като премиер от резервирания и достолепен Марио Монти, а неговите разюздани партита и цинични забележки за други политици избледняват в спомените, корабокрушението дойде като нов "символ за страна, оставена на произвола на съдбата".
    На фона на подобни коментари на италианските наблюдатели нарастват опасенията, че бедствие като това на "Коста Конкордия" може да се повтори, например във Венеция.
    "В случая имаме един Скетино, който запълва празнотата от срам и лъжи, оставена от Берлускони, и който предизвиква всеобщо презрение по света." Така либералният в. "Стампа", излизащ в Торино, вижда корабокрушението.
    Не е за учудване, че медиите предпочитат да изтъкват "единствения герой" в драмата, капитан Грегорио де Фалко, който от офиса си в сградата на пристанищните власти в Ливорно яростно се опитваше да нареди на Скетино да се върне на борда на бедстващия кораб, за да организира евакуацията.
    "Изглежда Италия има дарбата да попада в зрелищни проблемни ситуации", казва уважаваният журналист и писател Бепе Севернини.

Вонящи разпилени боклуци по улиците на Неапол или орди от млади жени от "бунга бунга" партитата на Берлускони - такива са преобладаващите кадри, изпращани на света от страна, която е на първите страници и с огромния си държавен дълг. 
    Италия със сигурност не е единствената страна, срещаща проблеми напоследък, смята Севернини. При все това, "ако има проблеми южно от Алпите, те винаги произвеждат перфектни образи за първите страници на световния печат", отбелязва той във в. "Кориере дела Сера".   
    А сега дойде и бедствието с "Коста Конкордия" и Скетино.
    Корабокрушението разпали бурен дебат за предимствата и недостатъците на огромните круизни кораби на фона на опасенията, че то може да предизвика екологична катастрофа.
    Министърът на околната среда, териториалните и морските въпроси Коради Клини обяви закон, който ще забрани преминаването на огромни круизни кораби по някои опасни маршрути.
    Лидерът на Зелените Анджело Бонели запита защо се разрешава на круизни кораби да се движат толкова близо до брега, без да бъдат спирани от морските власти и глобявани.
    Бедствието разкри широкоразпространена практика капитаните да предлагат на пасажерите си пленителна гледка на окъпан в светлини бряг.
    В случая с "Коста Конкордия", както се твърди, Скетино искал да направи на главния стюард услуга, като насочи  кораба право към родния му град на остров Джилио.
    Във Венеция отдавна се води спор за круизните кораби и случилото се от другата страна на Италия даде на противниците на круизите в прочутия град на каналите нови аргументи.
    Кметът Джорджо Орсони се позова на факта, че над 1,5 милиона пасажери на круизни кораби минават през Венеция всяка година и предупреди за опасността от огромните вълни, пораждани от тези предназначени за океанско плаване гиганти. Кметът обаче няма правомощия върху морския трафик и преговорите с пристанищните власти продължават. 
    Орсони, с подкрепата на министъра на околната среда, иска до март да намери решение, което да забрани на круизните лайнери да плават твърде близо до площад Сан Марко. Той вярва, че
катастрофата край Джилио ще му помогне в това отношение.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional