Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Екологичните пристрастия на Бойко Борисов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

“Българската природа, екологията и оставането на природата на страната за бъдещите поколения е на първо място, едва след това са финансово-икономическите ползи.” Казано едно към едно, в прав текст, от Бойко Борисов на Хилари Клинтън.

След което всички фенове на новия “народен човек” в родината ни могат да плеснат с ръце и да си рекат: “Ба` си пича! Те това е истинският българин, те това е премиер на место! Те кво си мислят бе, че като щракне Клинтъновица с пръсти, всите ще се завтечем да си дупчим земицата за шистов газ? Я да си...” След което да си сипят ракийка, да замезят със салатка и да се вдълбочат в поредния екшън от сериала “Под прикритие”.

Същите със сигурност ще пропуснат друга едно дребна подробност от пейзажа – много точно забелязана от Mediapool, където можете да я видите, изведена в заглавие. И това са пак Бойкови думи: “Обикновено големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли.” От което би следвало да предположим, че и Хилари Клинтън си е тръгнала с това, за което е дошла – сиреч с обещанието, че находищата на шистов газ все пак ще бъдат проучени.

Можем само да се надяваме, че е така. И че българският премиер има достатъчно добре развит първичен инстинкт, за да знае откъде духа вятърът и къде замира. Най-малкото защото екологичните пристрастия никак не пасват с образа на Бойко Борисов. Същият е виждан да се държи и доста неекологично – например в Суходол. И защото има едни други “големи”, които дори и не идват тук, а просто щракат с пръсти от Кремъл.

При което българските пичове и мъжаги обичайно клепват уши и се присвиват с надеждата да станат по-ниски от тревата. И слушат – както само в България може да се слуша гласа на дядя Ивана. И никакви екологични тревоги не могат да смутят това слушане.

Ако трябва да бъда откровен: не вярвам, че няколко добре организирани и вероятно добре платени протеста срещу добива на шистов газ са били от значение за сработването на новото мнозинство между управляващи и опозиция при абсурдното гласуване в парламента, което не само че забрани добива на шистов газ и не само че пропъди инвеститор от ранга на “Шеврон”, но и предотврати възможността страната ни дори да узнае с какви енергийни източници разполага. Склонен съм да мисля, че подобни мнозинства се получават при наличието на сериозни геополитически интереси – и в случая е налице именно такъв: руският.

Бих казал дори нещо повече: че с това гласуване народните избраници гарантираха монопола на “Газпром” и перспективата страната ни да плаща най-високата цена за синьото гориво в Европа, е само едната страна на нещата. И е така, защото имперските интереси вървят почти винаги в пакетни проекти.

В случая петата колона у нас разигра почти съвършен спектакъл – като защити интересите на Путин & СО в хармония с естествените екологични страхове на българите – а също и с усилията на българските еколози, които не са естествени съюзници на левицата – за разлика от своите европейски събратя. Този спектакъл обаче не беше премиера – той беше репетиция. Премиерата ще се състои, когато за сметка на отказа си от добив на шистов газ приемем строежа на АЕЦ “Белене” – примерно като “по-екологичен” енергиен източник.  

Трябва да си голям идиот, за да вярваш на всичко това. Да се опияняваш от своята победа в малката битка за чиста българска природа, без да виждаш другата, голямата битка – за връщането на страната ни в руската орбита. Да си мислиш примерно, че поляците са някакви дебили, които не могат да съзрат опасностите, надвиснали над главите им при съгласието да се разработва шистов газ. Да си недоволен от зимните си сметки за парното и в същото време да крещиш по улиците: “Не на шистовия газ!” Или пък да си въобразяваш, че Бойко Борисов бил бастисал тази възможност за енергийна диверсификация (засега единствената!), защото се вслушвал в гласа на хората или защото бил мислел за чистотата на българската природа.

В този смисъл е добре, че Хилари Клинтън дойде в България. Така нещата станаха малко по-чисти, а българският премиер беше изправен пред избор. Сега трябва да го направи – като се вслуша в нейното настояване за енергийна сигурност и независимост на страната ни – или като послуша Путин и мине от другата страна на бариерата – при радетелите за “големия шлем”. Няма вече как да се преструва, че слуша и двамата – и да пробутва това ослушване като собствено мнение.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional