Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Недостатъците на манията за военни операции с безпилотни самолети

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Бък Секстън, в. “Вашингтон таймс”, 2 февруари 2012 г.

Ние подготвяме сцената дори за още необявени, непризнаващи граници конфликти. Американските смъртоносни удари с безпилотни самолети са значителен успех за разузнаването, но скоро може да признаем тяхното разрастване за голям политически провал.  Въпреки че са от съществено значение в борбата с Ал Каида, нападенията с безпилотни самолети на практика превръщат в нещо нормално смъртоносните презгранични атаки като инструмент на националната сигурност.

Сега, когато апетитът на Вашингтон за ниско рискова намеса в други страни се увеличава, а Русия, Китай и други водещи сили трескаво следват нашите стъпки, разполагането на безпилотни летателни апарати (БЛА) е на път да се разрасне бързо.

В Америка безпилотните самолети изкушават политици и от двете партии. Президентът Обама не само продължава програмата, а значително ускорява нейното темпо и разширява списъка с мишените. Американците започват да очакват съобщения в новините за “мистериозни взривове” в Пакистан, Йемен и Сомалия.

Междувременно Ал Каида е в период на преобразуване. Нейните водещи клонове - в Йемен, Сомалия и Магреба - се превръщат в главната терористична заплаха. За да се противодейства на това, ние може да станем свидетели на изпращането на безпилотни самолети над обширни територии в Африка - от Африканския рог до западните краища на Сахара.

Официално някои от тези страни биха се противопоставили на това безпилотни самолети на САЩ да действат в тяхното въздушно пространство, но неофициално безпилотните самолети вероятно биха получили подкрепа. Въоръжените БЛА просто са твърде полезен инструмент за африканските държави, борещи се с проблема на тероризма и ограничените финанси.

Но ако тенденциите към радикализиране продължат в регионите, обхванати от Арабската пролет, бихме ли били готови за подобни удари в Триполи? Майдугури? Вероятно дори Кайро? Нашата армия може да се окаже ангажирана с набези с безпилотни самолети за ликвидиране на отделни терористи, но в крайна сметка да бъде въвлечена в оказване на подкрепа за различни воюващи либийски, нигерийски и египетски фракции.

Какво да кажем за флотилиите от БЛА на Русия и Китай? Твърди се, че веднъж министърът на отбраната Лион Панета, който преди това беше директор на ЦРУ, определил програмата за безпилотни самолети в Пакистан като “единствената игра в града”. Скоро в тази игра ще има още играчи и когато те се включат, ние няма да можем да променяме правилата.

Русия от години разработва собствени безпилотни самолети и беше притеснена от липсата на безпилотни самолети в конфликта с Грузия през 2008 г. Кремъл знае, че ако създаде родна версия на БЛА “Предатър” и “Рийпър”, това би било голямо предимство, и неуморно работи в тази насока.

Китай също бележи бърз напредък в производството на безпилотни самолети. Миналата година Пекин показа десетки модели БЛА на авиационно шоу в Чжухай, включително въоръжени версии.  Китайската армия от години се опитва да дублира разработката на самолет “Предатър”.

Ефектът, който този напредък оказва на бойното поле, не е толкова голяма непосредствена грижа за САЩ, колкото за дисидентите и екстремистите. Безпилотните самолети все още не са заплаха за американската армия, но те вероятно ще станат предпочитано оръжие за авторитарните правителства при операции за поддържане на стабилността.

За да следят и премахват заплахи за своите режими, Китай и Русия може дори да не спрат до своите граници, когато разполагат безпилотни самолети. Може да се предположи, че те биха постъпили така навсякъде, където контролират въздушното пространство и имат национален интерес. Тираните с непокорно население ще наострят уши.

На вътрешните служби за сигурност вече няма да се налага да навлизат в размирни райони и да рискуват противопоставяне. Те могат просто да изпратят БЛА, да изстрелят ракета и да отрекат пред медиите, че са замесени. По-малките рискове, присъщи на операциите с безпилотни летателни апарати, ще окуражат всеки запознат с технологиите тиранин, който може да произведе, купи или открадне смъртоносни БЛА.

Като се има предвид това, вероятно е само въпрос на време да започнат “мистериозни” взривове в Чечения, Дагестан и Синцзян.  По-безскрупулни правителства ще размият границата между несъгласие и тероризъм, а това би имало смъртоносни последици за всяка етническа или религиозна малцинствена група, която отказва да следва курса, диктуван от Москва или Пекин. Като се има предвид историята на американските операции с безпилотни самолети в последно време, ще бъде лесно да се пренебрегнат нашите възражения.

Белият дом едва ли ще забави своите програми за безпилотни самолети и по никакъв начин не може да повлияе на тези на Русия и Китай. Но хората в Америка могат да участват в по-честна и открита дискусия за моралните и стратегическите - а не технологичните - ограничения на войната в новия век.

Потенциалът ни за причиняване на насилие в чужбина изпреварва дискусията у нас за това доколко желан е този потенциал.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional