Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Безхаберието, което ни залива

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Девет загинали; десетки останали без покрив; село, погълнато от водите на язовир, за чиято стена – забележете – се знае още от 2006 г., че е пропукана и представлява опасност – само че поради неяснотия чий е всъщност язовира и кой носи отговорност за него, вместо да се направи нещо, се водили преписки и административни спорове...

Има върху какво да се замисли човек. Най-малкото върху дребния факт, че наводненията започнаха да ни се случват с честота, която позволява да се борим за титлата “Бангладеш на Балканите”. За което едва ли са виновни само климатичните промени и глобалното затопляне, дето докара на света незапомнени от десетилетия студове.

Виновни сме и самите ние, защото стените на нашите язовири се късат, коритата на нашите реки се затлачват, нашите канали са задръстени и превръщат улиците в реки, нашите шосета са строени така, че при дъжд можем спокойно да заменим возилата си с кану-каяци – както впрочем направи преди година един софиянец по откритата тържествено дъга на околовръстното. И не протестирайте срещу обобщаващото “ние” – ако не е ваша работа да укрепвате язовирни стени и да чистите канали, то сте виновни за това, че сте избрали управници, които нехаят за подобни дертове – а това нехайство, както показват и последните събития, е престъпно.

След като петметровата вълна от язовир Иваново удави село Бисер, всички институции доблестно се разшаваха и направиха каквото мотат. Сам премиерът Бойко Борисов се метна на “Кугер”-а и полетя към бедствието, за да установи от собствен опит как се прави всичко възможно. Между другото установи и още нещо – че бойните ни въртолети не вършат работа в подобна ситуация – защото нямали “антиобледенителни системи” и перките им се оледявали.

“Такива хеликоптери са поръчали и платили” – каза той – “за над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време хеликоптерите не могат да бъдат използвани.”

Е – използваха ги – по негова заповед и с риск за пилотите. Само дето тази работа с негодните “Кугер”-и май има нещо общо с грижата за негодните водоеми. И с безхаберието по отношение на тях.

От извънредната пресконференция на министър Нона Караджова стана ясно, че няма орган, който да се грижи за състоянието на водните съоръжения в България. Отговорността за тях е разпиляна между четири институции: МОСВ и регионалното министерство носят отговорност само за големите язовири, земеделското ведомство отговаря за водоемите, използвани за напояване, а икономическото – за язовирите, на които има изградени каскади за производство на електроенергия.

За малките язовири – като този, който отнесе село Бисер, май не отговаря никой. Няма дори регистър, по който да се съди за това кой ги стопанисва.

По принцип това би трябвало да са общинските власти – само че те очевидно не го правят. И никак не е случайно, че не го правят – практически никой не инспектира дали необходимите грижи се полагат или не.

По думите на министър Караджова: “Един или два пъти от ръководството на областните управители се правят проверки на водните съоръжения на територията на общините, но проверяващите не са длъжни да предават протоколите с резултатите от инспекцията в министерствата на околната среди и на регионалното развитие.”

Това състояние на нещата няма как да се определи по друг начин освен като безотговорност. Драматична, драстична и престъпна безотговорност. От думите на Караджова и оправданията на другите институции става ясно едно: че никой не контролира общините как стопанисват малките язовири. И също така никой не контролира частните дружества, които са сключили договори за концесии на общинските водоеми. Резултатът от това безхаберие е днешната ситуация.

В многото репортажи от събитията направи впечатление едно: къде по-плахо, къде по-напористо журналистите задаваха въпроса чий всъщност е язовира, който удави хора и заля цяло село. Малко е да се каже, че този въпрос остана без отговор. Отговорите бяха уклончиви до абсурдност, а в някои случаи запитаните просто се правеха, че не чуват въпроса – или прехвърляха евентуалния отговор към компетенциите на прокуратурата. Чухме, че язовирът е общински, че язовирът е на армията, че не се знае всъщност чий е, и дори най-големия абсурд: че язовирът бил общински, но пък за стената му отговаряло Министерството на отбраната.

Редно е да се запитаме на какво се дължи това безхаберие – и дали някой няма интерес то да продължава. Отговорът е свързан именно със собствеността и най-вече с договорите за аренда. Някой трябва да се зарови в архивите и да види какво се е случвало с българските язовири в годините на прехода – и от кого са били наемани същите от зората на демокрацията до ден днешен. През 90-те години те бяха атрактивна собственост и биваха буквално превземани от мутрите – не без помощта на стопанисващите ги държавни институции, които им ги отдаваха под наем за жълти стотинки – включително и някои от най-големите такива.

Някои от тези мутри и досега държат язовири и ги използват за развъдници за риба и туристически атракции – като, разбира се, грпижата за сигурността им е последна грижа. При повечето малки водоеми обаче ситуацията се промени. Днес те са дадени под аренда – но не чрез търг или конкурс. Дадени са под аренда на активисти на една партия, която до неотдавна владееше институциите, които биха могли да отговорят за тях, само че предпочитаха да не го правят – Министерството на околната среда и Министерството на земеделието.

Името на тази партия е известно: това е ДПС. Някой от сега управляващата пратия обаче трябва да отговори каква част от водоемите в България са арендовани от хората на Доган – и какво правят те, за да гарантират безопасността на арендуваната от тях собственост. А също и какво смята да направят управляващите, за да спасят България от заливащото я безхаберие.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional