Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Код "Черен"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева

"Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция.” – заявиха Светини Им, осветени от Комисията по досиетата като агенти на Държавна сигурност.

Как ли е била отделена църквата под пипалата на Държавна сигурност. Каква Конституция и какви пет лева. За каква „каноничност” и какви принципи на "единство, съборност, йерархичност и пожизненост” става дума.

Не се ли отдалечава църквата от предназначението си, обитавана от агенти в расо. Това също е служене, но не и пред Бога. Или пък е двойно агентство - добросъвестно и към двете страни.

Сайтът „Всеки ден” съобщава, че фирмите, чистещи снега, изгубили усърдието си. Направили си сметка, че при неспирния валеж разходите им за почистване са извънредно високи. Направили си още сметка, че ще им е по-изгодно да плащат глоби на общината за несвършена работа, вместо да я свършат съвестно. Ако снеговалежът не беше така упорит, вероятно наистина щяха да я свършат. Но той, нахалникът, им причинявал загуби. И те започнали да симулират дейност.

„Времето е виновно” - казваше Добри Джуров.

Формално погледнато, за спуканата стена на язовир „Иваново” отново може да бъде обвинено времето. Мощен снеговалеж, преливащ язовир с неизяснена собственост и съответно – липса на отговорност.

Колко е евтин човешкият живот, щом преди няколко години дефектите по стената стават повод единствено за размяна на писма. За да се изясни чия отговорност е налагащият се ремонт.

Бягството от отговорност в миналото направи възможна трагедията днес.

Хора губят живота си като мравки, озовали се случайно сред пороя от безхаберие. Преди четири години пак през февруари избухна пожар във влак и отново имаше загинали. Това не е първото наводнение и вероятно - няма да е последното.

Осветените отци твърдят, че „във всяко свое действие” са се ръководили от интересите на църквата и че са отстоявали съществуването й през годините на комунизма. Но той нямаше за цел да я унищожи като институция, а просто да я подчини и превземе отвътре, да промени предназначението й, да я обезсмисли като храм за упование и не дай боже - като огнище за евентуална съпротива. Такава подменена църква беше необходима - църква, която не подхранва вяра и от която Бог е пропъден. Църква, която превръща изповедта в донос.

Когато смисълът трайно се подменя или само се имитира - тогава нещата тръгват на зле. Тогава и донасянето, и привидното снегопочистване, и размяната на преписки - могат да се отметнат като чувство за отговорност или изпълнен дълг.

А времето наистина е виновно - не за друго, а защото не прощава никакви имитации. С писма не се укрепва язовирна стена.

Що се отнася до времето, за което говори др. Джуров, ситуацията е по-различна. Времето от средата на миналия век - като наложена и задължителна атмосфера за живот, захлупи България под капака на една анаеробна идеология. Нейната цел беше да подмени смисъла, да съкруши вярата, че е възможно да се живее различно. Установи се имитация на смисъла. Петилетката за четири години, пет за четири, през куп за грош. И така - до трикратен фалит на държавата.

Бедствия се случват навсякъде. У нас обикновено те са с предизвестие. Такова беше и последното, при което пропукана язовирна стена поддаде.

Има и друг вид бедствия, чиито измерения са нравствени. Защото какво друго - ако не бедствие е агенти в расо да заявят, че са „били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа”.

Кодът за тях и за предизвестените бедствия има един цвят. И той е черният.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional