Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия прави опити да спре започващата гражданска война в Сирия, пише руски всекидневник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАМосква, 8 февруари /БТА/
    Русия се опитва да помири властите и опозицията в Сирия - енергично се опитва да спре започващата гражданска война, с което да спаси приятелския за нея режим, пише руският в.
"Комерсант".
    Вчера външният министър Сергей Лавров и шефът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков направиха спешно посещение в Дамаск по поръчение на президента Дмитрий Медведев. Гостите се опитаха да убедят президента Асад да активизира реформите и диалога със сирийската опозиция, напомня всекидневникът.
    Кореспондентът на вестника пише за "огромна тълпа, радостно размахваща руски знамена" и портрети на Асад с викове "Аллах, Сирия и само Башар!". По същия начин в Съветския съюз посрещаха лидерите на приятелски социалистически режими. Също такива тълпи от привърженици на Муамар Кадафи показваха и либийските държавни телевизии, малко преди да падне неговият режим, отбелязва "Комерсант".
    Президентът Асад изрази пред гостите благодарност към "приятелска Русия, която помогна на сирийския народ", се посочва в статията. В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, внесена от Запада и арабски страни, която осъжда репресиите в Сирия. Това възмути Запада и редица арабски държави.
    Според Лавров, "формулирал основния резултат от преговорите", отправеният от руската делегация "сигнал за по-активно движение по всички направления" е бил чут и Москва е готова да продължи усилията за решаване на сирийската криза при по-активно взаимодействие със Сирия, съседките й и Арабската лига, посочва изданието.
    Според Лавров президентът Асад е уверил, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в Сирия. В най-скоро време Башар Асад ще насрочи референдум за нова конституция, информира Лавров, цитиран в репортажа.
    Според руския министър Сирия е отправила към Москва молба да упражни влияние върху опозиционните групи, които все още не са склонни към диалог с властите. Лавров смята, че възможностите в тази насока далеч не са изчерпани, но в контактите с различни опозиционни групировки трябва да се включат и "онези, които имат по-голямо влияние върху тях, отколкото Русия".
    Това е първата визита на високопоставени руски представители в Сирия след повече от 10 месеца безредици. Посещението показва, че Москва не само възразява срещу резолюцията на Съвета за сигурност, но се стреми и да насочи ситуацията в политическо русло, пише "Независимая газета".
    Лавров и Фрадков връчиха на Асад послание от Дмитрий Медведев. Руският министър отказа да разкрие преди визитата какво му е възложено, както и конкретните предложения на Москва до сирийския лидер, отбелязва вестникът.
    Напълно е възможно Русия да е споделила със сирийското ръководство поверителна информация за тайните спонсори на въоръжените отряди на сирийската опозиция. Според местния в. "Ал Уатан", Лавров и притежателят на разузнавателни данни Фрадков вероятно са обсъдили с Асад необходими мерки с цел противопоставяне на групата от западни и арабски страни и на евентуалните им действия срещу Сирия, се казва в статията.
    Според експерти, цитирани от "Независимая газета", въпросът за незабавна оставка на Асад не е бил в дневния ред на руско-сирийските преговори. "Още повече че оттеглянето на Асад няма да спре кръвопролитията и само ще засили хаоса в страната", пише всекидневникът.
    Китай, Иран и донякъде Ирак подкрепят позицията на Москва по сирийския въпрос, но останалите страни ще обвинят за всичко Русия, "ако ситуацията в Сирия вземе драматичен обрат и Москва не направи отстъпки на Запада", предупреждава обаче политологът Георгий Мирски, говорил пред "Независимая газета".
    Друг анализатор - Алексей Макаркин, описва в "Московский комсомолец" три възможни руски предложения за спиране на кръвопролитието в Сирия, но отбелязва, че всяко има слаби места.
    Ако Москва предложи на Асад да назначи за премиер човек от опозицията, всеки, който склони, веднага ще стане враг в очите на противниците на режима. Колкото до преки преговори с опозицията, Русия вече предложи такива да се водят в Москва, но сирийските опозиционери отказаха, напомня експертът.
    "Третият вариант, най-радикален и най-желан от Запада" според него би бил Русия да предложи на Асад да се оттегли от президентския пост - "и то да изглежда, че това няма връзка с решението на Съвета за сигурност - за да не бъде създаден прецедент с намеса на ООН, свързана с искане да си тръгне ръководител на независима държава".
    Асад "като човек" може би отдавна би се отказал сам от президентския пост, защото "по психологията си далеч не е Кадафи", твърди наблюдателят. Сега обаче сирийският президент не
ще пожелае да се оттегли - зад него стои алауитската шиитска общност, чиито представители заемат ключови позиции в Сирия. Разпадне ли се режимът на Асад, алауитите може да изгубят всичко, посочва той.
    "В крайна сметка губим Сирия. Всяка следваща власт, която смени Асад (най-вероятно някакъв сунитски режим), най-малкото ще замрази военните договори с Русия. Както стана в Либия", добавя
руският експерт. "Мисията в Дамаск е неизпълнима", обобщава в заглавие "Московский комсомолец".
    "Мисията е изпълнима", заявява обаче "Росийская газета" и добавя: "Времето работи срещу Асад".
    Колкото по-дълго траят вълненията в Сирия, толкова по-ясно се очертават контурите на бъдещата международна коалиция, в която по инициатива на Франция и Великобритания се включват държави, обявили се срещу политиката на официален Дамаск. И толкова по-трудно ще е за сирийския президент да върне опозицията на масата за преговори без предварителни условия - днес тя отказва диалог, преди Асад да излезе в оставка, пише вестникът.
    Русия може би ще съгласува с Асад "пътна карта" за излизане от кризата, която да залегне в основата на бъдеща резолюция на Съвета за сигурност, прогнозира той.
    Според "Росийская газета" Съветът в най-скоро време ще започне да разработва нова резолюция за Сирия, чийто автор ще е Арабската лига. Нейни представители заявиха, че биха желали да се консултират с Русия за съдържанието на бъдещия документ, пише официозът.
    Връщане към резолюцията, върху която сложиха вето Москва и Пекин, няма да има. Русия ще продължи и договорените оръжейни доставки за Сирия. Но става дума за оръжия, които сирийската
армия не би могла да използва в силови операции срещу опозицията, уточнява "Росийская газета".

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional