Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трактор Story І. Лъжливото тракторче

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

 

 Една от най-коолоритните фрази на Бойко Борисов намери публичност чрез показанията на Валентин Шотев, потърпевш от изнудването на Алексей Петров и свидетел по делото срещу същия. Историята е, накратко казано, следната: след куп заплахи от страна на Трактора (включително за убийство) Шотев се принудил да наеме по-солидна охрана и във връзка с това се обърнал към сегашния премиер – тогава президент на охранителната фирма “Ипон”. При което баш охранителят в държавата ни го посрещнал със следната сакрална фраза: “Ти, другарю Шотев, си най-виновен за това, че това малко прасе порасна такава голяма свиня.”

Изразът е цветист – а анималистичната метафора – твърде точна. Но вината е доста стеснена: Валентин Шотев едва ли е най-виновният за превръщането на малкото прасе в голяма свиня. Малък дерт е това, че му е давал пари, че го е хранил и обличал, че приел да бъде негов партньор в бизнес начинания, приключили с вулгарен рекет.

Има други, доста по-виновни от него. Като Георги Първанов например, видял в лицето на Трактора подходящия играч, който ще направи тайна служба за подслушване и проследаване, работеща в полза на БСП – като използва за тази цел една от големите таксиджийски компании в София, която трябва да му бъде предоставена по партийна линия – и като от там бъде изгонен покойният Илия Божинов.

Като бившия премиер Сергей Станишев, който го пласира в ДАНС и го превърна в сив кардинал на тази най-могъща и най-секретна служба за сигурност в държавата ни, която май се бореше не толкова с организираната престъпност, колкото канализираше нейните контрабандни канали към черните каси на столетницата.

Като одиозния вътрешен министър Румен Петков, за когото Алексей организира специална тайна сгляда с братя Галеви.

Като главния прокурор Никола Филчев, който не даде косъм да падне от главата му, докато беше такъв – и който без всякакви притеснения впрягаше поверената му институция в защита на неговите интереси.

Като Филко Славов, който му помогна да се сближи с Филчев – и който даде ясно да се разбере в престъпния свят, че зад бившите барети на Алексей стоят реалните от СОБТ – а над всички стои главният прокурор, готов винаги да ги защити, каквито и золуми да се случат.

А золуми се случваха. Неведнъж. И поне един от тях приключи с трупове, проснати на софийските улици.

Като трупът на висшия прокурор Николай Колев например, който дни предиш смърта си сподели с мен, че очаква Алексей Петров да му скочи.

Или трупът на бившия психолог на баретите Владимир Димов, който работеше с Николай Колев – по ситуацията в отряда на баретите и по делата на Трактора и Филко Славов в Кремиковци – за които тепърва ще стане дума.

Бях призован като свидетел по делото, по което той беше обвиняем. Разказах, каквото знам по тези случаи, без да спестявам или замазвам каквото и да било. Което предизвика голям вой. В предаването на нещастната Цветанка Ризова Филчев ме нарече “рядко лайно”, в което човек не бивало да стъпва, защото ще се опръска. Шоуто, което разигра там, направо конкурираше това от съдебната зала, където не можеше да си спомни дали е бил главен прокурор.

Тракторът пък се развихри в Нова телевизия. Бившият мой приятел Явор Дачков свали цялото му интервю в сайта си “Гласовете”, та успях да го прочета. (Сигурно си е помислил, че тези изказвания са от полза за мафиотския бос, на който тъй усърдно служи. Бедният!)

Та там се оказа, че съм бил член на някаква “клеветническа група”, че съм хвърлял “бомбастични лъжи и клевети”, че съм принадлежал към “професията лъжец и клеветник”, че съм притискал съда и прочее нелепици. Накратко: бил съм го набедил и щял да ме съди. Бил сигурен, че този път няма да избегна решетките.

Какво пък – нека опита. Водил е три дела срещу мен по подобни казуси и ги е загубил на всички инстанции – като в крайна сметка ми е платил и съдебните разноски. Но от опит глава не боли.

Проблемът е, че Тракторът лъже. Лъже много и безогледно. До степен, при която нито една негова дума, отнасяща се до собствените му дела, не може да се приема на доверие. И ако Филчев все пак може да изклинчи, демонстрирайки все по-ярко своята налудност, то Тракторът е напълно с ума си.

Искам да бъда правилно разбран. Тези хора въобще не ме интересуват. И Алексей Петров, и Филчев предизвикват у мен едно и също чувство – и то е непреодолимо отвращение. Не мога обаче да плюя и да отмина, защото не е морално да го направя.

Не мога, защото присъствието на такъва като тях по върховете на държавната власт отравя страната ми. Не мога, защото заради подобни типове в България се долавя такъв убийствен дефицит на справедливост.

И не мога, защото за мен това е и личен проблем. Защото все някога срещаме злото – абсолютното зло, злото в най-чистия му и поради това доведен до абсурд вид – и от това дали ще го посрещнем с вдигната глава,  зависи цялата ни по-нататъшна съдба, зависи нашето достойнство и себеуважение. Ако не успеем, ставаме или страхливци, или циници. Най-често нещо средно между двете.

Има, разбира се, различни лъжи. Някои просто не се прощават – често не най-драматичните. И Филчев, и Тракторът не се посвениха да излъжат, че са имали едва ли не приятелски отношения с Николай Колев. Той бил например единственият, при когото бившият главен прокурор бил ходил “по семейному” на гости[1]. Тракторът на своя ред сподели, че с Николай Колев били “в добри отношения” – и че дори в деня преди убийството Колев и жена му били на басеина “Спартак”. И това го казват хора, които в течение на месеци и години са правили всичко възможно, за да смачкат този човек – при това по един абсолютно подъл и безогледен начин!

Затова няма да си мълча. И затова начевам тази дълга Трактор Story. Нейните епизоди са известни, част от тях се съдържат в обвинителния акт по делото, придобило публична известност като “Октопод”, друга част вероятно ще се появят в други дела срещу същите извършители. Проблемът е, че сухите свидетелства и експертизи не са четивото, което може да бъде разбрано от обикновения, юридически необразован човек. Той иска да види връзката между събитията, оплели в съдбовен възел и собствената му съдба – защото всички изстрадваме уродливата реалност, сред която живеем.

Та за лъжите на Алексей Петров. Те са важни, защото живеенето в лъжа създава необходимата среда за възрастването на малкото прасе в голяма свиня. Те са уютни като кочина. При Алексей Петров имаме и тази особеност, че са абсолютно безогледни – че се съобразяват единствено с психологията на наглостта. Ще дам само един пример – от същото това интервю, за което стана дума – и което Явор Дачков тъй охотно е отпечатал в своите “Гласове”.

В това предаване Алексей Петров нееднократно подчертава, че в качеството си на агент на НСС е предоставил информация на службата и лично на ген. Атанасов за това, че сделката за авиокопмания “Балкан” не трябва да се сключва, защото – забележете! – била опасна за националната сигурност. Или – казано с неговите думи:

“Но аз ще използвам случая да припомня на господин Атанасов какво съм работил и включително в мен възниква такъв въпрос – след като лично аз съм предоставил информация в Национална служба „Сигурност” някога, че сделката с „Гад Зееви” не трябва да се състои, защото е опасна за националната сигурност. Защо Атанас Атанасов, като шеф на НСС, е подвел премиера Костов тази сделка да се осъществи и да бъдат нанесени щети на сигурността и на България в милиони?”

Питането е достатъчно патетично, както виждате. И обвинението е сериозно – защото става дума за неудачна сделка, по която има болезнена обществена чувствителност. И ето сега изведнъж се появява персонален виновник за нея, разобличен не от друг, а от подсъдимия Трактор. Затова този акцент е не само многословно изведен, той е и повторен – с нужното обобщение за това с какъв съвестен агент си имаме работа, разбира се: “Има десетки случаи, в които аз съм свършил работа на държавата. В случая, когато даже Атанас Атанасов се опитва да неглижира работата ми, аз изпълних моралното си задължение да кажа, че той трябва да поеме отговорност. Да му бъде потърсена отговорност за това, че не е предоставил информацията на Иван Костов тази сделка да не се състои”.

Има само една дребна подробност, за която Тракторът май просто не се е сетил. Сделката за “Балкан”, осъществена чрез Приватизационен договор за продажбата на 75% от акциите на националния превозвач, е утвърдена с подписа на тогавашния премиер с Решения на Министерския съвет № 466 и 554 от 29 юни и 30 юли 1999 г.

По това време Алексей Петров няма никакво отношение към българската национална сигурност и не може да предостави каквито и да било данни на НСС и лично на ген. Атанасов. Няма такива правомощия и просто е един никой – или по-точно е известен най-вече като пионер в силовото застраховане, по чиято сметка в същите тези служби за сигурност са заведени преписки с “оперативно интересна” информация. Едва на 23. 02.2001г. той е бил назначен като експерт в "Оперативно внедряване", с Личен код 026, в направление "В", "Икономическа сигурност", Сектор "В-1" при Дирекция национална служба "Сигурност" – МВР, като му е присвоено звание "капитан от МВР".

Лъжливото овчарче? Не. Лъжливото тракторче.

 

 [1] Това е казано в съдебната зала – като ген. Атанасов веднага го изобличил, като го попитал дали пък не си спомня, че е гостувал и в неговия дом. На което Филчев заявил, че познавал ген. Атанасов, но този тук човек, който му задавал въпроса, не бил ген. Атанасов!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional